Підвищені за рішеннями судів пенсії силовикам і "чорнобильцям" навантажують бюджет на 67 млрд щороку, — Рахункова палата

На виплату підвищених завдяки рішенням судів пенсій співробітникам силових органів та "чорнобильцям" Пенсійний фонд щороку витрачає 66,5 мільярда гривень.

Про це повідомила голова Рахункової палати Ольга Піщанська за результатами аудиту роботи Пенсійного фонду в умовах воєнного стану.

За її словами, під час аудиту з'ясувалося, що законодавчі прогалини створюють умови для отримання пенсій у підвищених розмірах пенсіонерами, які були військовослужбовцями силових структур та особами, які проживають у радіоактивно забрудненій місцевості.

"Підвищення пенсій цим категоріям за рішеннями судів призвели до додаткового навантаження на бюджет ПФУ у розмірі 66,5 млрд грн на рік. Крім того, перелік зон радіоактивного забруднення давно застаріли, а випадки реєстрації до 30 пенсіонерів за однією адресою на цих територіях не є поодинокими", – зауважила Піщанська.

аудит ПФУ

Вона додала, що водночас навантаження на Пенсійний фонд зростає, адже станом на початок квітня 2024 року на кожну тисячу платників ЄСВ припадало вже 945 пенсіонерів.

Крім того, аудит виявив значні проблеми із системою фізичної ідентифікації пенсіонерів, особливо переселенців та тих, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях.

суд корупція пенсії аудит

Знак гривні
Знак гривні