Росія передавала супутникові дані хуситам для атак на світове судноплавство, — WSJ

Росія надавала супутникові дані єменським хуситам для ударів ракетами та ударними дронами по торгових суднах у Червоному морі.

Hani Mohammed/AP
Hani Mohammed/AP

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела, зокрема в міністерствах оборони країн Європи.

Видання пише, що хусити, які почали свої напади наприкінці минулого року через війну в Газі, з часом почали використовувати російські супутникові дані, розширюючи свої удари. Дані передавалися через членів іранського Корпусу вартових ісламської революції, які були пов'язані з хуситами в Ємені.

"Ця допомога, про яку раніше не повідомлялося, показує, як далеко президент Росії Володимир Путін готовий зайти, щоб підірвати західний економічний і політичний порядок на чолі з США. У цьому разі Росія надала допомогу підтримуваним Іраном хуситам, яких США визначили як терористичну групу, оскільки вони атакують один з найбільш завантажених судноплавних маршрутів у світі", — йдеться у матеріалі.

У ширшому сенсі Росія намагається розпалити нестабільність від Близького Сходу до Азії, щоб створити проблеми для США, кажуть аналітики. «Для Росії будь-яке загострення, хай де воно було б, є гарною новиною, тому що воно відвертає увагу світу від України, і США потрібно виділяти ресурси - системи «Патріот» або артилерійські снаряди, а з урахуванням Близького Сходу стає зрозуміло, на чому зупинять свій вибір США», — каже Олександр Габуєв, директор берлінського аналітичного центру Карнегі Росія-Євразія.

WSJ нагадує, що хусити почали атакувати західні судна в Червоному морі після початку війни між Ізраїлем і угрупованням ХАМАС наприкінці минулого року. З листопада 2023 року хусити обстріляли понад 100 суден, потопили два з них і захопили одне.

Ці атаки спричинили серйозні перебої у світовій торгівлі, оскільки вантажовідправники на певний час перенаправляли судна на південь навколо мису Доброї Надії, що є довшим і дорожчим маршрутом. Майже кожен десятий барель нафти, що відвантажується щодня у світі, проходить транзитом через Баб-ель-Мандаб, протоку, що відокремлює Червоне море від Індійського океану. За даними морської розвідувальної компанії Windward, танкерний трафік цим маршрутом у серпні 2024 року знизився на 77% порівняно з жовтнем 2023 року.

США пообіцяли захищати міжнародні судноплавні шляхи й в грудні минулого року створили багатонаціональну військово-морську коаліцію для супроводу суден, що прямують через протоку.

росія-сша глобальна безпека хусити судноплавство

Знак гривні
Знак гривні