Українська мова на ринку праці: дослідження показало цікаві тенденції

Української мови на ринку праці стає дедалі більше, тоді як російська майже відсутня у текстах резюме та вакансій. Якщо в жовтні 2022 року українською було складено 84% вакансій, то у жовтні 2023 — вже 95%.

Про це йдеться у дослідженні Work.ua.

У вересні 2024 року платформа з працевлаштування зафіксувала 97% україномовних пропозицій роботи. Російською було написано 1,5% вакансій. Це, фактично, історичний мінімум, наголошується в дослідженні.

Графік 1

"У вересні 2024 року серед областей не було тих, хто відверто «пас задніх» у питанні використання української в текстах вакансій. У половині областей понад 99% пропозицій роботи складені державною. Але безумовний лідер серед усіх — це Рівненщина.

Але водночас не було жодної області, де б роботодавці не розмістили хоч одну вакансію російською. Найбільше їх на Одещині — 5,6%, тоді як минулого року було 11%. Тож ситуація точно покращується", — йдеться у дослідженні.

Графік 2

Що більша компанія — то більш українізована

Сфера діяльності компанії та її розмір також впливає на те, якою мовою роботодавець складає вакансії. Загальна тенденція така: що більші компанії, то менше вони послуговуються мовою агресора.

Мова вакансії також залежить від сфери діяльності компанії. Найбільш українізовані — роботодавці зі сфери «Сили оборони» (99,6%), «Державні організації» (99,3% вакансій українською), «Дизайн» (98,2%). В останніх двох у вересні не було жодної вакансії мовою агресора.

А от найменш українізовані — неприбуткові, благодійні та громадські організації та сфера IT. Але це лише тому, що вони є лідерами за кількістю пропозицій роботи, складених англійською.

Позитивна динаміка

"Одна з найцікавіших тенденцій, а особливо в умовах дефіциту кадрів — середня кількість відгуків на вакансії залежно від мови. Якщо порівнювати вакансії, складені російською та українською, то останні мають на 17% більший показник середньої кількості відгуків на вакансію на місяць. Тож українізація — це ще й крок для подолання дефіциту кадрів", — зазначають у Work.ua.

Серед шукачів роботи теж динаміка винятково позитивна: у 2022 році 71% резюме створювалися українською, у 2023 — 88%, у вересні 2024 — уже 90,5%. Сьогодні 5,5% резюме написані англійською, 4% — російською. І це також історичний мінімум — російськомовні резюме стають винятком.

"Переконані, що надалі ця тенденція лише посилюватиметься, адже молодь все менше послуговується мовою агресора під час пошуку роботи. Так 95,7% шукачів віком до 18% склали резюме українською. Серед кандидатів у віці від 18 до 24 років таких 90,5%, віком від 25 до 34 років — 81%.

Найменш українізовані резюме у користувачів віком 55+ — 64,5% кандидатів цієї вікової групи складають CV українською, натомість вони частіше інших використовують російську мову в резюме — 34%. Цікаво, що у цій віковій групі цифри не змінилися на краще проти жовтня 2022 року", — йдеться у дослідженні.

Жінки частіше складають резюме українською — 87%, 10% — російською і 3% — англійською. Тоді як 74% резюме чоловіків складені державною, 18% — російською і 8% — англійською.

українська мова дослідження ринок праці

Знак гривні
Знак гривні