Що означає участь Північної Кореї у війні Росії проти України, — The Economist

Північна Корея відправляє тисячі солдатів на допомогу Володимиру Путіну. Це показує, наскільки низько впала Росія як стратегічна потуга, але Україні від того не легше, пише The Economist. Texty.org.ua публікують незначно скорочений переклад матеріалу.

Кім Чен Ин та Володимир Путін / Associated Press
Кім Чен Ин та Володимир Путін / Associated Press

Президент України Володимир Зеленський заявив минулого тижня, що Північна Корея надсилає війська до Росії, фактично приєднуючись до вторгнення як співучасник бойових дій. Поява однієї з найбільш нестабільних і добре озброєних країн світу в цій боротьбі може стати випробуванням навіть для найкраще забезпеченої ресурсами та добре відпочилої оборони. Після 32 місяців виснажливої війни проти набагато більшого ворога, Україна не є ні такою, ні такою.

Українська сторона стверджує, що диктатор Північної Кореї Кім Чен Ин вирішив задіяти у війні щонайменше 11 000 військовослужбовців, що пізніше підтвердила Південна Корея. Керівник Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов каже, що війська проходять підготовку на чотирьох полігонах у Хабаровському краї на Далекому Сході Росії та навколо нього. За його словами, у навчаннях беруть участь щонайменше 500 офіцерів і три генерали у званні.

Кім Чен Ин вирішив задіяти у війні щонайменше 11 000 військовослужбовців

За словами Буданова, до кінця жовтня контингент чисельністю 2600 осіб має бути перекинутий до Курської області Росії для участі в бойових діях. Високопоставлений чиновник НАТО сказав The Economist, що не може підтвердити ці повідомлення, додавши, що альянс поки що не бачить ознак «широкомасштабного» перекидання військ на фронт.

Якщо українські заяви виявляться правдою, це буде не перший випадок, коли Північна Корея прийде на допомогу Росії у війні. Диктатура вже є великим постачальником зброї до Росії. За словами Буданова, поставки, які почалися ще наприкінці 2022 року, досягли 2,8 млн снарядів на рік, що лише на 100 000 менше від власного річного виробництва Росії, яке становить 2,9 млн снарядів.

З кінця 2023 року Північна Корея також передала низку балістичних ракет, пускові установки яких обслуговуються північнокорейськими екіпажами. Ці ракети, переважно зі старих запасів, мають сумнівну ефективність. Вони регулярно пролітають повз військові цілі, завдаючи шкоди українським містам і селищам.

Посилена співпраця РІ і КНДР ґрунтується на договорі про взаємодопомогу

Північна Корея надає своїх людей і зброю не з благодійності. Посилена співпраця ґрунтується на договорі про взаємодопомогу, підписаному Володимиром Путіним і Кімом під час церемонії улещування диктаторів у Пхеньяні в червні 2024 року. Буданов описує таємні положення угоди як послугу за послугу: російські гроші та технології в обмін на корейських людей і ракети. Росія допомагає Північній Кореї обходити санкції та «зміцнювати» свій ядерний потенціал. Зокрема, за його словами, вона передає деякі технології для тактичної ядерної зброї малої потужності та підводних ракетних комплексів. Втім, незалежних підтверджень цим тривожним заявам немає.

Джон Форман, який приділяв пильну увагу Північній Кореї на посаді аташе з питань оборони Великої Британії в Росії у 2019-2022 роках, каже, що спроби Росії зміцнити військові відносини передували вторгненню. Але він інтерпретує останні події як ознаку російського відчаю, відображення того, як далеко самопроголошена «друга армія світу» впала як стратегічна потуга. «Росія звикла дивитися на Північну Корею зверхньо, як на карликову державу», — каже він.

Якщо це партнерство і є ознакою російської слабкості, то для України вона поки що не є достатньо відчутною

Але якщо це партнерство і є ознакою російської слабкості, то для України вона поки що не є достатньо вираженою чи відчутною. На полі бою ситуація все ще виглядає похмурою. Росія досягає значних успіхів, наступаючи одночасно в декількох точках вздовж 1000-кілометрової лінії фронту, попри приголомшливо високі втрати, які, за американськими оцінками, перевищили 600 000 вбитих і поранених. Росія намагається оточити Покровськ і просувається далі на південь, взявши під контроль висоти навколо Вугледара.

Високопоставлений український чиновник заявив, що наступною метою Росії може бути наступ на Запоріжжя. Те саме джерело припускає, що Росія, можливо, вже повернула собі до половини території, яку Сили оборони захопили в Курській області в серпні 2024 року, що стало єдиним значним просуванням України з часу її невдалого контрнаступу в 2023 році.

Занепокоєння України виходять за межі хиткої лінії фронту. Підтримка Заходу, яка і без того є тонкою, виглядає ще більш хиткою, ніж раніше. Цього тижня «Велика сімка» уточнила деталі кредиту в розмірі 50 мільярдів доларів, який буде виплачуватися коштом відсотків від заарештованих російських активів; остаточна угода має бути досягнута в найближчі кілька днів.

Поки Росія посилює свої союзи, партнери України зменшують підтримку

Але якщо Дональд Трамп переможе на виборах в США, до яких залишилося два тижні, значна частина прямої військової допомоги може бути припинена. Перемога Камали Гарріс також нічого не обіцяє. Німеччина, другий за величиною донор України, вже дала зрозуміти, що допомога зменшиться. Франція зробила те ж саме.

Тим часом Росія зайнята інтернаціоналізацією війни. Минулого тижня Андрій Бєлоусов, міністр оборони Росії, зустрівся з офіційними особами в Китаї для переговорів про посилення військової співпраці. Іран продовжує постачати Росії безпілотники, хоча його давно обіцяні балістичні ракети так і не з'явилися. Відносини з Північною Кореєю стають дедалі міцнішими. «У нас є партнери, у них є союзники», — нарікає Буданов. Він попереджає, що Україна вже по вуха втягнута у світову війну. «Як і в перші дні Другої світової війни, не всі це ще бачать».

Україна вже по вуха втягнута у світову війну, але не всі це бачать, каже Буданов

Україна прагне використати залучення РФ Північної Кореї для активізації власних дипломатичних зусиль. «За таких обставин наші відносини з партнерами потребують подальшого розвитку», — заявив Зеленський 13 жовтня. Через три дні український президент опублікував свій «План перемоги» з п'яти пунктів, який раніше був представлений американським чиновникам у приватному порядку. Ключовими пунктами є пропозиції щодо запрошення України до НАТО, збільшення арсеналу озброєнь і те, що називається «неядерним стримуванням» — по суті, велика кількість далекобійних ракет, які могли б знищити ключові логістичні та військові об'єкти в Росії.

Високопоставлений український чиновник, який побажав залишитися неназваним, заявив, що цей пакет слід трактувати як «дипломатію примусу», або спосіб змусити Росію вести мирні переговори на більш вигідних умовах. Але той самий чиновник був відвертим: його ескалаційний потенціал не був добре сприйнятий у Вашингтоні. «Вони кажуть, що це безперспективно, хоча частина проблеми полягає в тому, що вони не кажуть цього [українському] президенту в обличчя».

Росія, навпаки, не надто переймається власними планами ескалації. Як неперевірені північнокорейські війська поводитимуться на європейському полі бою, залишається відкритим питанням. Вони ще не стикалися з реаліями сучасної війни, в якій зараз домінують дешеві, смертоносні тактичні ударні дрони. Їм знадобиться кілька тижнів на адаптацію — якщо вони протримаються так довго. Але для пана Буданова ця поява є «небажаним експериментом». Російські солдати — це одне, каже керівник розвідки, переважна більшість з них невмотивовані та покірні своїй долі. З іншого боку, північнокорейці приходять із заздалегідь запрограмованою ідеологією. У них вдома є сім'ї, які можуть бути страчені, якщо справи не підуть добре. «Вони розв'язують деякі проблеми для росіян. Є підстави для занепокоєння».

Знак гривні
Знак гривні