Як проросійські телеграм-канали нагнітають страх і невпевненість в Україні, — дослідження Texty.org.ua

У новому масштабному дослідженні Texty.org.ua навчили велику мовну модель розрізняти найпоширеніші техніки маніпуляції в публікаціях телеграм-каналів.

Ми аналізували не зміст повідомлень, а структуру мови, визначаючи, які прийоми роблять текст емоційнішим, а отже, відвертають увагу від фактів і доказів.

Ми досліджували 10 технік мовної маніпуляції: навантажена мова (Loaded language); блискучі узагальнення (Glittering generalities); ейфорія (Euphoria); апеляція до страху (Appeal to fear); страх, непевність і сумніви (FUD: fear, uncertainty and doubt); апеляція до народу (Bandwagon/Appeal to people); кліше без суті (Thought-terminating cliche); “сам дурень!” (Whataboutism); вибіркова правда (Cherry picking); опудало (Straw man) (докладний опис кожної з технік можна прочитати тут).

Згідно з дослідженням Texty.org.ua, техніки, які найчастіше використовують проросійські телеграм-канали в Україні — це апеляція до страху та спроби посіяти сумніви. За допомогою цих деструктивних технік маніпулятори намагаються використати наявний страх та упередження на свою користь.

У межах дослідження Texty.org.ua склали рейтинг маніпулятивності за технікою “апеляція до страху та сумнівів”, який охоплює 100 телеграм-каналів. Нижче подаємо першу 15-ку, повністю рейтинг дивіться за посиланням.

Тг-канали

Читайте також: Які тг-канали нещадно маніпулюють читачами, а хто подає інформацію майже ідеально: дослідження Texty.org.ua

Методологія

Ми проаналізували 50 найпопулярніших публічних телеграм-каналів із найбільшою кількістю підписників у категорії “Новини і медіа” і 50 найпопулярніших каналів у категорії “Політика” згідно з даними Telemetr.io станом на 1 вересня 2024 року.

Кожен допис (якщо він містив більше ніж 100 символів) перевіряли на наявність у ньому щонайменше однієї з десяти технік маніпуляції: навантажена мова; блискучі узагальнення; ейфорія; апеляція до страху; страх, непевність і сумніви; апеляція до народу; кліше без суті; “сам дурень!” (вотебаутизм); вибіркова правда; опудало.

До процесу розмітки даних ми залучили команду з 14 анотаторів — переважно досвідчених журналістів, аналітиків і медіафахівців. Вони пройшли спеціалізовані тренінги і розмітили 9512 публікацій у телеграмі, виявляючи застосовані техніки маніпуляції.

мовна модель datavis дослідження телеграм пропаганда дезінформація маніпуляції

Знак гривні
Знак гривні