Діагнози посадовців перевірять, за фейкову інвалідність передбачена кримінальна відповідальність, — ДБР

Якщо посадовець оформив фейкову інвалідність, то це стане підставою для відкриття кримінального провадження.

Про це розповіла радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сап'ян, повідомляє Цензор.

За словами Сап’ян, для перевірки діагнозів посадовців створять робочу групу.

"Якщо в результаті перевірки будуть підозри, що людина отримала, працюючи в державних органах і обіймаючи певну посаду, інвалідність незаконно, це буде підставою для відкриття кримінального провадження", — розповіла Сап’ян.

Представниця Державного бюро розслідувань зазначила, що підозри посадовцям можуть оголошувати за різними статтями Кримінального кодексу України: підроблення документів, незаконне збагачення та шахрайство.

ДБР доводитиме справи до суду, додала Сап’ян.

Що передувало

5 жовтня у ДБР повідомили, що у керівниці МСЕК на Хмельниччині Крупи виявили під час обшуків $6 млн готівкою. Суспільне зазначило, що йдеться про Тетяну Крупу, яка є депутаткою "Слуги народу" в Хмельницькій облраді. Головною лікаркою обласної МСЕК Тетяна Крупа працює з 2008 року.

У керівниці МСЕК вилучили майже 6 млн дол США
У керівниці МСЕК вилучили майже 6 млн дол США

Також повідомлялося, що керівницю Хмельницького обласного центру МСЕК затримано та повідомлено про підозру у незаконному збагаченні.

Зараз ДБР вивчає списки, знайдені в кабінеті голови Хмельницької МСЕК Крупи. У них зазначені прізвища та фіктивні діагнози.

У понеділок, 7 жовтня, Печерський райсуд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою главі Хмельницької обласної МСЕК Тетяні Крупі.

Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, що здійснить повторну повну перевірку декларації керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяни Крупи.

16 жовтня головред видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов оприлюднив інформацію про те, що 49 прокурорів Хмельниччини на чолі з обласним прокурором Олійником оформили інвалідність, "дахуючи" корупційну схему слуги народу Крупи у МСЕК та ПФ. Зокрема, журналіст навів перелік імен усіх прокурорів і описав застосовану злочинну схему.

22 жовтня президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО щодо підготовки законопроєктів про ліквідацію МСЕК. Після засідання РНБО генпрокурор Андрій Костін заявив, що подає у відставку.

дбр інвалідність мсек корупія

Знак гривні
Знак гривні