Швейцарія та Італія перекроїли кордон через танення льодовиків

Швейцарія та Італія переглянули кордон, який проходить через альпійську вершину, оскільки танення льодовиків зміщує історично визначені межі.

Гора Маттернхорн. Фото: Даніель ДеСловер/ZUMA Press/Corbis
Гора Маттернхорн. Фото: Даніель ДеСловер/ZUMA Press/Corbis

Про це пише The Guardian.

Видання пише, що льодовики в Європі — континенті, що найшвидше нагрівається — відступають прискореними темпами через спричинені людиною зміни клімату.

Зазначається, що обидві країни погодили зміни під Маттерхорном, однією з найвищих гір Європи, яка розділяє швейцарський регіон Церматт і італійську долину Аоста.

«Значні ділянки кордону визначаються вододілом або хребтами льодовиків, фірнами або вічними снігами», — йдеться в заяві швейцарського уряду. — Ці утворення змінюються через танення льодовиків».

Зміни торкнулися відомого гірськолижного курорту Церматт, оскільки обидві країни домовилися про зміну кордону навколо визначних пам'яток Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel і Gobba di Rollin, виходячи зі своїх економічних інтересів.

Спільна італійсько-швейцарська комісія погодила зміни у травні 2023 року. Швейцарія вже офіційно затвердила договір, але Італія ще має його підписати.

Зміни відбулися після багаторічної суперечки між двома країнами щодо території вершини.

За даними Швейцарської академії наук, у 2023 році швейцарські льодовики втратили 4% свого об'єму, що є другим за величиною річним скороченням за всю історію спостережень. Найбільше скорочення становило 6% у 2022 році.

Експерти припинили вимірювання льоду на деяких швейцарських льодовиках, оскільки його не залишилося.

Цього місяця експерти в Італії заявили, що льодовик Мармолада, найбільший і найсимволічніший з Доломітових Альп, може повністю розтанути до 2040 року в результаті підвищення середньої температури.

Льодовик вимірюється щороку з 1902 року і вважається «природним термометром» зміни клімату.

Дивіться також: Фото дня. Територія, більша за Аляску: у NASA показали наскільки зменшився арктичний лід

зміна клімату кордон швейцарія італія

Знак гривні
Знак гривні