Третина дітей у світі страждає на короткозорість і таких ставатиме більше: вчені пояснюють чому

Кількість дітей у світі, які страждають на короткозорість, збільшилася втричі з 1990 по 2023 рік і тепер становить 36%.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це свідчать дані глобального дослідження, опублікованого в Британському журналі офтальмології, пише BBC.

Дослідження охоплює понад п'ять мільйонів дітей і підлітків з 50 країн на всіх континентах.

Найвищі показники зафіксували в Азії: у Японії 85% дітей – короткозорі, 73% – у Південній Кореї, понад 40% – у Китаї. Для порівняння: у Парагваї та Уганді цей показник становить лише близько 1%. У Великій Британії, Ірландії та США він дорівнює приблизно 15%.

Такі показники у дітей в Східній Азії пов'язані як із генетичними факторами, так і з раннім початком навчання (у Сінгапурі та Гонконзі, приміром, навчання починається з двох років). Це призводить до того, що діти більше часу проводять, фокусуючи погляд на близьких предметах, що збільшує навантаження на очні м'язи.

В Африці, де навчання в школі починається у віці шести-восьми років, короткозорість зустрічається у сім разів рідше, ніж в Азії.

Причини

Офтальмологи пояснюють, що щоденне користування комп'ютером, планшетом і смартфоном призводить до збільшення довжини очного яблука і, як наслідок, розвитку короткозорості (міопії), за якої предмети погано розрізняються на далекій відстані.

Пандемія Covid-19 погіршила ситуацію, оскільки дітям довелося проводити багато час вдома із гаджетами. В Україні до цього додались роки онлайн-навчання через війну.

Вчені підкреслили, що короткозорість найчастіше починається в молодшому шкільному віці й може прогресувати до 20 років, коли ріст очей зупиняється.

Читайте також: Дітям заборонено, для дорослих моветон. Чому французи не сидять у телефонах

За прогнозами дослідників, до 2050 року понад половина підлітків у всьому світі можуть страждати на короткозорість. Причому у дівчаток і жінок цей показник, ймовірно, буде вищим – вони, як стверджують, проводять менше часу на вулиці.

Британські офтальмологи радять дітям проводити на вулиці щонайменше дві години щодня, особливо у віці від семи до дев'яти років, щоб знизити ризик розвитку короткозорості.

Вони також рекомендують батькам водити дітей на перевірки зору у віці від семи до десяти років, навіть якщо такі перевірки були у більш ранньому віці.

Батькам також варто пам'ятати, що короткозорість може передаватися генетично. Якщо один з батьків короткозорий, ймовріність того, що їхні діти теж страждатимуть від цієї проблеми, – втричі вища.

тенденції гаджети здоров’я

Знак гривні
Знак гривні