РФ встановила Starlink на "шахеди": чим це загрожує, — Defense Express

Росія почала встановлювати на ударні дрони типу Shahed-136 супутниковий зв'язок Starlink від SpaceX, повідомляє портал Defense Express.

Збитий шахед зі старлінком

Зазначається, що Starlink помітили на одному з дронів, який Сили оборони збили під час російської атаки уночі 25 вересня.

Портал опублікував фото, на яких видно супутникову антену, на якій залишились серійні номери. Таким чином фахівці пробують дослідити канали постачання термінала Starlink. 

Номери та QR-код терміналу Starlink цензуровані
Номери та QR-код терміналу Starlink цензуровані

Обладнавши "шахеди" супутниковим зв’язком, ЗС РФ отримали широкий та потужний канал зворотного зв'язку із дроном, можливість передачі інформації з нього та зміну польотного завдання на будь-якій відстані. Тобто перетворення ударного безпілотника передусім на розвідувальний засіб.

"Starlink може бути потрібним ворогу для того, щоб передавати розвідувальну інформацію, наприклад, зібрану радіотехнічними засобами щодо позицій українського ППО. Або, у випадку оснащення дрона камерами - зображення. І завдяки Starlink у РФ можуть використати Shahed у ролі вкрай далекобійного баражуючого боєприпасу з можливістю дорозвідки, за рахунок додаткової камери, та ураження навіть рухомих цілей", — пояснюють аналітики порталу.

Вони також зазначають, що вибір платформи Shahed для таких цілей може бути пов'язаний з її можливостями щодо дальності польоту у близько 2000 км та доволі значним вільним об'ємом у середині фюзеляжу.

війна технології шахеди starlink дрони

Знак гривні
Знак гривні