"Тиснуть з усіх боків". Чому росіяни не видихалися й досі активно просуваються на Донеччині

Російські війська переважають українські сили і застосовують нову тактику, прокладаючи собі шлях до ключових міст Покровська, Вугледара та Курахового. Про це пише The Financial Times. Автор статті переказує основні висновки матеріалу у треді на X, Texty.org.ua публікують переклад.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Командири пояснюють ситуацію в Донецьку такими факторами:

«Курська операція була гарною ідеєю, вона показала Росію слабшою, ніж багато хто вважав, — сказав командир одного з підрозділів українських сухопутних військ. — Але ми платимо за це власними землями».

«Путін знищив Вагнера, але взяв найефективніші його частини», — сказав Михайло Темпер, командир батареї 21-го батальйону Окремої президентської бригади України. Він додав, що російська армія «винесла уроки й досвід з “Вагнера” і воює так само, як вони».

Оператор безпілотника в батальйоні Темпера каже, що нова російська тактика використання невеликих піхотних підрозділів для атаки одразу з кількох напрямків ускладнює йому завдання з наведення на ціль.

За словами солдатів, українці мало що можуть зробити проти російських бойових вертольотів і літаків, що несуть планерні бомби. «У нас тут немає протиповітряної оборони», — сказав заступник командира 72-ї механізованої бригади, яка воює за 70 км на південь від Покровська у Вугледарі.

Затримки з постачанням західної зброї є одним з факторів погіршення ситуації для українських військ, кажуть командири. Але вони також покладають провину на керівництво у Києві, яке надто повільно будує оборонні лінії, а потім поспіхом зводить неефективні укріплення.

Юрій, командир 68-ї єгерської бригади, бійці якої боролися, але не змогли захистити місто Новогродівку, сказав: «У нас багато втрат... Втрат більше, ніж раніше». Він описав свій підрозділ як розвалений, поранених солдатів відправили до лікарень та психіатричних відділень, а здорових перерозподілили до інших частин.

Юрій також розповів про російські атаки на його війська з використанням хімічної зброї, зокрема про одну з них у квітні, коли солдати вискочили з окопів, щоб подихати свіжим повітрям, і були розстріляні. «Наші хлопці задихнулися і запанікували», — сказав він.

Українські військові мають похмурі прогнози щодо Покровська. Більшість говорять щось на кшталт того, що передбачив керівник підрозділу безпілотників: «повне руйнування та ймовірна окупація» протягом двох-трьох місяців. «Реально Покровськ буде як Бахмут».

битва за донбас тактика зсу оборона України наступ окупантів

Знак гривні
Знак гривні