FPV-дрони в Україні розвиваються вкрай стрімко. Які тенденції показує ця галузь і куди рухається

Журналіст Економічної правди Богдан Мірошниченко на своїй фейсбук-сторінці відзначає тенденцію: ринок українських FPV-дронів стрімко еволюціонує. Він описує основні тенденції, які визначатимуть подальший розвиток цієї галузі. Нижче Texty.org.ua публікують пряму мову автора.

На фото – великий український FPV-дрон "Королева Шершнів" з прикрученим гранатометом. Фото з фейсбук-сторінки Богдана Мірошниченка
На фото – великий український FPV-дрон "Королева Шершнів" з прикрученим гранатометом. Фото з фейсбук-сторінки Богдана Мірошниченка

FPV-дрони розвиваються так швидко, що іноді страшно. Не один я так думаю. New York Times теж нещодавно написали матеріал із заголовком "ера роботів-убивць розпочнеться в Україні".

Дрони з гранатометами, дрони з калашами, дрони з термітом, дрони для розвідки, дрони з вибухівкою, зенітні дрони, дрони з динамічною зміною частот, дрони з РЕБ, дрони з палкою, дрони з самонаведенням, дрони на оптоволокні. Дрони, дрони, дрони, дрони, дрони (це щойно був рій дронів). Ще півтора року тому цього взагалі не було.

На початку минулого року наша влада зробила вдалий експеримент, створивши повноцінний ринок дронів з купою компаній, які виробляють однотипну воєнну продукцію. Для виробництва безпілотників зробили дерегуляції, створили державний технологічний кластер Brave1, спростили процедуру сертифікації і ще зверху навалили 50 млрд грн на закупівлю, які забрали з військового ПДФО у міст.

Одразу з'явились десятки та сотні компаній, які почали конкурувати, набивати шишки, передавати свою продукцію безкоштовно на фронт (аби тільки випробувати), заробляти й інвестувати у розвиток технології та локалізацію компонентів, пропонувати різні рішення одних і тих же проблем тощо.

Якби ми віддали збирати дрони якомусь одному-двом держпідприємствам, то ми б, напевно вже програли цю війну

Це виглядає як здоровий ринок. Якби ми віддали збирати дрони якомусь одному-двом держпідприємствам, які б контрактувались у Міноборони раз на два роки, то ми б, напевно вже програли цю війну.

Пройшло вже півтора року з народження ринку FPV-дронів, тож можна говорити про певні тенденції:

  1. Завдяки гнучкому зв'язку з військовими благодійні фонди завжди попереду держави. Більшість інноваційних рішень першими знаходять та масштабують "Повернись живим", "Фонд Притули", Стерненко тощо, а потім уже їх підхоплює державний замовник. Це особливість нашого ринку, яка має стимулювати неповороткий державний механізм закупівель діяти швидше.
  2. Фраза "мільйон дронів" уже не має сенсу. Зараз важлива не кількість, а якість вироблених дронів, швидкість доставки на фронт, їх грамотне застосування. Краще купити 10 дронів і отримати чотири знищених цілі, ніж купити 30 і отримати матюки на свою адресу своєї мами від командира роти.
  3. Якість коштує грошей. FPV-дрони будуть дорожчати. Дуже скоро дефолтний дрон за 250-300 дол буде просто непридатним для бойових дій, адже вони потребуватимуть кращих компонентів, обладнання, програмного забезпечення тощо.
  4. FPV-дрони ставатимуть в середньому більшими за розмірами. Це неминучий тренд, всі хочуть бити сильніше і брати більше корисного навантаження. З цього витікає, що дуже скоро ми побачимо дуже оригінальне обладнання/озброєння на бортах FPV-дронів. В принципі це вже поступово відбувається.
  5. Слабкі компанії відсіюються, конкурентні – укрупнюються. Росіяни не стоять на місці і розвивають свої засоби протидії дронам – системи РЕБ/РЕР. Технології дронів мають або ставати складнішими або піти з поля боя із соромом назавжди. Але складні технології є дорожчими та більш працемісткі. Тож рано чи пізно почнеться глибша кооперація між виробниками або навіть злиття команд. На цьому етапі ми побачимо народження наших перших FPV-гігантів, які будуть згодом підкорювати світові ринки.
  6. Локалізація компонентів – це вже майже розв'язане питання. Вона буде відбуватись, і залежність від Китаю ставатиме менше. Тож якщо не виходить виробляти дрони – інвестуйте у виробництво компонентів.
  7. Україна часто примудряється бути попереду в технологіях, але росіяни дуже швидко копіюють наші рішення та масштабують. Тож українським державним органам треба значно швидше навалюватись із замовленнями на ті рішення, які вже себе зарекомендували в бою, щоб отримати максимальну перевагу в моменті й продовжувати розвиток. Поки що зі швидкістю ми кульгаємо.

опк війна технології fpv-дрони дрони

Знак гривні
Знак гривні