Як Ізраїль створив сучасного троянського коня: вибухові пейджери, — NYT

Ізраїльський уряд не втручався у пристрої «Хезболли», які вибухнули, стверджують представники оборонних відомств і розвідки. Він виготовив їх у рамках ретельно продуманої схеми. Проце пише The New York Times. Texty.org.ua публікують переклад статті.

Чоловік тримає рацію після того, як вийняв батарею на похороні в Лівані. Фото: Анвар Амро/Agence France-Presse — Getty Images
Чоловік тримає рацію після того, як вийняв батарею на похороні в Лівані. Фото: Анвар Амро/Agence France-Presse — Getty Images

У вівторок після 3:30 дня в Лівані пейджери почали пищати, сповіщаючи членів «Хезболли» про повідомлення від їхнього керівництва хором сигналів.

Але це були не лідери угруповання. Сповіщення надіслав заклятий ворог «Хезболли», і за лічені секунди за сигналами пролунали звуки вибухів, крики болю і паніки на вулицях, в магазинах і будинках по всьому Лівану.

За свідченнями очевидців і відеозаписами, через вибухи, що були спричинені лише кількома унціями вибухової речовини, захованої в пристроях, чоловіки вилітали з мотоциклів і врізалися в стіни. Люди, які вийшли за покупками, падали на землю, корчачись від болю, з їхніх кишень валив дим.

52-річний Мохаммед Авада зі своїм сином проїжджали повз чоловіка, у якого вибухнув пейджер, розповів він. «Мій син дуже злякався і почав кричати, коли побачив, як відлітає відірвана рука чоловіка», — сказав він.

До кінця дня щонайменше десяток людей загинули й понад 2700 були поранені, багато з них дістали каліцтва. А наступного дня ще 20 людей загинули і сотні були поранені, коли рації в Лівані також почали загадково вибухати. Деякі з загиблих і поранених були членами «Хезболли», інші — ні; четверо загиблих були дітьми.

Ізраїль не підтвердив і не спростував свою причетність до вибухів, але 12 нинішніх і колишніх офіцерів оборони й розвідки, які були поінформовані про атаку, стверджують, що за нею стоять ізраїльтяни, описуючи операцію як складну і довготривалу. Вони розмовляли з The New York Times на умовах анонімності, зважаючи на чутливість теми.

Заміновані пейджери та рації стали останнім ударом у десятирічному конфлікті між Ізраїлем і «Хезболлою», яка базується по той бік кордону в Лівані. Напруженість загострилася після початку війни в секторі Газа.

Підтримувані Іраном угруповання, такі як «Хезболла», вже давно є вразливими до ізраїльських атак із застосуванням сучасних технологій. Наприклад, у 2020 році Ізраїль вбив провідного іранського вченого-ядерника за допомогою робота зі штучним інтелектом, керованого дистанційно через супутник. Ізраїль також використовував хакерські атаки, щоб перешкодити іранським ядерним розробкам.

У Лівані, коли Ізраїль цілеспрямовано знищив високопоставлених членів «Хезболли», їхній лідер дійшов висновку, що якщо Ізраїль йде шляхом високих технологій, то «Хезболла» піде шляхом низьких. За словами збентеженого лідера угруповання Хасана Насралли, було очевидно, що Ізраїль використовує мобільні мережі для визначення місцезнаходження його агентів.

«Ви запитуєте мене, де агент, — сказав Насралла своїм прихильникам у публічному телевізійному зверненні в лютому. — Я відповідаю вам, що телефон у ваших руках, у руках вашої дружини і в руках ваших дітей — це і є агент».

Потім він звернувся з проханням. «Заховайте його, — сказав Насралла. — Покладіть його в залізний ящик і замкніть».

Він роками наполягав на тому, щоб «Хезболла» інвестувала в пейджери, які, за оцінками американської розвідки, при всіх своїх обмежених можливостях, могли б отримувати дані, не видаючи місцезнаходження користувача або іншу компрометуючу інформацію.

Ізраїльські розвідники побачили можливість цим скористатися.

Ще до того, як Насралла вирішив розширити використання пейджерів, Ізраїль розробив план створення підставної компанії, яка видавала себе за міжнародного виробника пейджерів.

За всіма ознаками, B.A.C. Consulting була угорською фірмою, яка мала контракт на виробництво пристроїв від імені тайванської компанії Gold Apollo. Насправді вона була частиною ізраїльського прикриття, за словами трьох офіцерів розвідки, які були проінформовані про цю операцію. Вони розповіли, що було створено щонайменше дві інші підставні компанії, щоб приховати справжні імена людей, які створювали пейджери: офіцери ізраїльської розвідки.

B.A.C. працювала зі звичайними клієнтами, для яких виробляла низку звичайних пейджерів. Але єдиним клієнтом, який дійсно мав значення, була «Хезболла», і її пейджери були далеко не звичайними. За словами трьох офіцерів розвідки, вони вироблялися окремо і містили батареї, начинені вибуховою речовиною PETN.

Пейджери почали постачати до Лівану влітку 2022 року в невеликій кількості, але виробництво швидко зросло після того, як Насралла засудив мобільні телефони.

Деякі побоювання Насралли були викликані повідомленнями союзників про те, що Ізраїль придбав нові засоби для злому телефонів, віддалено активуючи мікрофони й камери, щоб шпигувати за їхніми власниками. За словами трьох співробітників розвідки, Ізраїль інвестував мільйони в розробку цієї технології, і серед «Хезболли» та її союзників поширилися чутки, що жодне мобільне спілкування — навіть за допомогою зашифрованих застосунків для обміну повідомленнями — більше не є безпечним.

Насралла не лише заборонив використання мобільних телефонів на зустрічах членів «Хезболли», а й наказав ніколи не передавати телефоном подробиці про пересування і плани угруповання, повідомили три співробітники розвідки. Офіцери «Хезболли», за його наказом, мали постійно носити при собі пейджери, а в разі війни пристрої мали використовуватися для того, щоб повідомляти бойовикам, куди йти.

За словами двох співробітників американської розвідки, влітку поставки пейджерів до Лівану збільшилися: тисячі пейджерів прибули до країни і були розподілені серед офіцерів «Хезболли» та їхніх союзників.

Для «Хезболли» вони були запобіжним заходом, але в Ізраїлі офіцери розвідки називали пейджери «кнопками», які можна натиснути, коли настане час.

Цей момент, схоже, настав цього тижня.

Виступаючи в неділю перед своїм кабінетом безпеки, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що зробить все необхідне, щоб повернути додому більш ніж 70 000 ізраїльтян, які були змушені покинути свої домівки внаслідок бойових дій з «Хезболлою». Він сказав, що ці жителі не можуть повернутися без «фундаментальної зміни ситуації з безпекою на півночі».

У вівторок був відданий наказ активувати пейджери.

За словами трьох представників розвідки і оборони, щоб спровокувати вибухи, Ізраїль увімкнув пейджери і надіслав на них повідомлення арабською мовою, яке виглядало так, ніби воно надійшло від вищого керівництва «Хезболли».

Через кілька секунд Ліван був охоплений хаосом.

З такою великою кількістю поранених карети швидкої допомоги ледве рухалися вулицями, а лікарні незабаром були переповнені. «Хезболла» заявила, що щонайменше вісім її бійців було вбито, але постраждали також цивільні.

У ліванській долині Бекаа, в селі Сараїн, одна дівчинка, Фатіма Абдулла, щойно повернулася додому з першого дня навчання в четвертому класі, як почула, що пейджер її батька почав пищати, як розповіла її тітка. Вона підняла пристрій, щоб віддати його йому, і вже тримала його в руках, коли він вибухнув, убивши її. Фатімі було 9 років.

У середу, коли тисячі людей зібралися в південному передмісті Бейрута, щоб взяти участь у похороні чотирьох людей, загиблих від вибухів, знову виник хаос: пролунав ще один вибух.

Серед їдкого диму люди у паніці вибігали на вулиці, шукаючи притулку в під'їздах сусідніх будинків. Багато хто боявся, що їхній телефон або телефон людини, яка стояла поруч у натовпі, ось-ось вибухне.

«Вимкни свій телефон!» — кричали деякі. «Витягни батарею!» Незабаром голос з гучномовця на похороні закликав усіх зробити це.

Для ліванців друга хвиля вибухів стала підтвердженням уроку, отриманого напередодні: вони живуть у світі, в якому найпоширеніші засоби зв'язку можуть бути перетворені на знаряддя смерті.

Одна жінка, Ум Ібрагім, зупинила репортера посеред безладу і благала скористатися мобільним телефоном, щоб зателефонувати своїм дітям. Її руки тремтіли, вона набрала номер, а потім вигукнула наказ:

«Негайно вимкніть свої телефони!»

хезболла спецоперації війна технології ізраїль

Знак гривні
Знак гривні