В Україну надходять боєприпаси з Індії, попри невдоволення Росії, — Reuters

Європейські покупці перенаправляють артилерійські снаряди, які продають індійські виробники зброї, в Україну. Тим часом Нью-Делі не втручається, щоб зупинити торгівлю, попри протести з боку Москви.

Індійські снаряди SHELL 125 MM HE1A українських танкістів. Джерело фото: Мілітарний
Індійські снаряди SHELL 125 MM HE1A українських танкістів. Джерело фото: Мілітарний

Про це повідомляє Reuters з посиланням на індійських і європейських урядовців і представників оборонної промисловості, а також на митні дані.

Агентство зазначає, що передача озброєнь для підтримки оборони України від агресії Росії відбувається вже понад рік.

За даними джерел, серед європейських країн, які надсилають індійські снаряди, є Італія та Чехія, яка очолює ініціативу з постачання до Києва артилерійських снарядів з-за меж Європейського Союзу.

Кремль порушував це питання щонайменше двічі, в тому числі під час липневої зустрічі міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова з його індійським колегою, повідомили три індійські чиновники.

Reuters пише, що Делі виробляє лише дуже невелику кількість боєприпасів, які використовує Україна, причому один чиновник оцінив, що це менше ніж 1% від загальної кількості зброї, імпортованої Києвом з початку великої війни.

Індійські джерела агентства кажуть, що, попри тісні зв'язки з Росією, Індія, яка протягом тривалого часу була найбільшим у світі імпортером зброї, бачить тривалу війну в Європі як можливість розвивати свій сектор експорту зброї, що зароджується.

Міністр оборони Раджнатх Сінгх заявив на конференції 30 серпня, що в минулому фінансовому році оборонний експорт перевищив 2,5 мільярда доларів і що Делі хоче збільшити цей показник до 6 мільярдів доларів до 2029 року.

Комерційні митні дані показують, що за два роки до вторгнення в лютому 2022 року три найбільші індійські виробники боєприпасів — Yantra, Munitions India і Kalyani Strategic Systems — експортували компоненти боєприпасів лише на 2,8 мільйона доларів в Італію і Чехію, а також Іспанію і Словенію, де оборонні підрядники інвестували значні кошти в ланцюги постачань для України.

За період з лютого 2022 року по липень 2024 року ця цифра зросла до 135,25 мільйона доларів, включно з готовими боєприпасами, які Індія почала експортувати до цих чотирьох країн.

індія боєприпаси для зсу експорт

Знак гривні
Знак гривні