Чому проблема масштабних лісових пожеж не вирішується? Еколог розбирає аргументи гендиректора ДП “Ліси України”

Експерт із природоохоронного законодавства ГО "Українська природоохоронна група" Петро Тєстов на своїй фейсбук-сторінці проаналізував аргументацію гендиректора ДП "Ліси України" Юрія Болоховця (допис останнього тут) щодо розв'язання проблеми масштабних лісових пожеж в Україні. Нижче пряма мова Тєстова.

Фото: sd4ua.org
Фото: sd4ua.org

Гендиректор ДП "Ліси України" Юрій Болоховець (далі в цитатах Ю.Б. — Ред.): "Наразі завдяки без перебільшення героїчним діям лісівників та підрозділів ДСНС України ситуація стабілізована".

Однозначно. Але часто буває, що героїзм — це наслідки провтиків на інших етапах. На жаль.

Ю.Б.: "Масштабні лісові пожежі вересня 2024 року: потрібні рішення, які убезпечать від повторення біди"

Аби розуміти рішення, треба проводити детальні розбори пожеж, "вивчення уроків". Причини, розвиток тощо. У 2020 їх не проводилось, сумніваюсь що буде щось проведене і зараз.

Читайте також: Весь український кордон на півночі від Білорусі на схід у пожежах

Ю.Б.: "Прогноз невтішний: сильний вітер та відсутність дощів у більшості північних, центральних та південних областей. Принаймні ще тиждень нам доведеться боротися з масштабними лісовими пожежами".

Для таких ситуацій чинна нормативка передбачає максимальне залучення працівників на патрулювання, саме в такий період, пункт 27: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/612-2022-%D0%BF#Text.

Як було в цей раз, не знаю — у 2020 фіксувались факти проведення лісосічних робіт замість патрулювання, ну і взагалі в такий період будь-яка людина в лісі, яка не веде патрулювання — зайва. Перевірити, чи велись лісосічні роботи у хвойних лісах у певні дні — можна легко, через базу електронного обліку деревини.

Ю.Б.: "На допомогу лісівникам Слобожанського лісового офісу прибули наші пожежні автомобілі з господарств Центрального лісового офісу та Столичного лісового офісу".

Такі відпрацювання залучення техніки з сусідніх областей відпрацьовуються щорічно, сподіваюсь, це дало свої результати і було менше хаосу при залученні.

Ю.Б.: "Однак найбільша проблема виникає, коли вогонь перекидається в наш ліс з інших територій — об’єктів ПЗФ або залісених сільськогосподарських ділянок, де на деяких створені стихійні сміттєзвалища"

Розбір пожеж не проводились, аналіз причин теж — але відразу винні природо-заповідний фонд (ПЗФ), самосійки та сміттєзвалища. Нелюбов до ПЗФ проявляється відразу тут. Чітка маніпуляція.

Хоча стихійні сміттєзвалища, наприклад, є і в лісі, а купа пожеж починається від випалювання стерні чи автодоріг (недопалок). Але винні в першу чергу саме ПЗФ.

Ю.Б.: "Функція лісівників — виявлення та первинне гасіння пожеж. Впоратися з таким масштабом стихійного лиха під силу лише ДСНС, яка має на озброєнні велику кількість потужної техніки".

Тут і так, і ні. Дійсно, якщо пожежу вчасно не виявив і не погасив, то далі важче. Але ж лісові пожежі мають свою специфіку, а ДСНС — це більше населені пункти. Ну банально, великій машині важко розвернутись у лісі.

Читайте також: На Київщині знову фіксуються осередки пожеж на торфовищах (КАРТА)

Недарма нормативка передбачає, що гасінням має керувати “Керівник гасіння лісових пожеж”, на якого проходять відповідне підвищення кваліфікації.

У деяких країнах є взагалі окремі рятувальні загони, які спеціалізуються на лісових (ландшафтних) пожежах.

Контрольований відпал зробити — це треба ж розбиратись в цьому, і хто як не лісівники це зможе краще робити?

Тому фраза "лише ДСНС" — тут явно некоректна.

Ю.Б.: "У багатьох випадках лісівники благали місцеву владу передати залісені ділянки держпідприємству, щоб наші господарства могли організувати пожежне облаштування та належний контроль. Але отримали відмову, і тепер маємо прикрі наслідки безвідповідальності".

Треба знову-таки дивитись конкретно. Є випадки, де дійсно керівники філій на місцях серйозно працювали, щоб передати самосійні ліси. І серед них були випадки, де ОТГ принципово йшли проти. А є випадки, де самі лісівники "забили", формально виконавши вказівку центру. Тому "благали" — дуже некоректно, і виглядає як спроба перевести відповідальність лише на ОТГ.

Ю.Б.: "Самосійні ліси потрібно терміново передати під контроль держави!"

Тут 100% згоден.

Ю.Б.: "Вже сьогодні обмірковуємо відновлення знищених пожежами ділянок лісу. Проте знову впираємося в процедуру, яка займає дуже багато часу та коштів. Треба нарешті визнати, що швидкість відновлення згорілих лісів залежить виключно від дерегуляції нормативної бази".

Бажання зрубати суцільними рубками ліси Карпат, скасувавши процедуру ОВД, простежується навіть тут. Писав вже 100500 разів, от свіжий пост якраз на тему оцінки впливу на довкілля щодо пожеж.

Ю.Б.: "Певні висновки, безумовно, мають зробити і самі лісівники. Це стосується координації та зв'язку між підрозділами з різних регіонів, збільшення кількості пожежних водойм, а також співпраці з місцевою владою щодо створення добровільних пожежних загонів. Але важливо, щоб висновки були зроблені не лише лісівниками!"

Простим збільшенням кількості техніки чи водойм проблему не вирішити. Треба міняти підходи. У 2021 навіть розробили стратегію управління ландшафтними пожежами, прийняли пару точкових змін у нормативку, а потім все зупинилось.

Я особисто цим займався, і дуже прикро, що далі це перестало бути потрібним. При цьому я імплементував не якісь напрацювання радикальних природоохоронців, а українських лісівників-науковців на основі досвіду ЄС та США.

Тому лісівникам, які це все погасили, великий респект, але, щоб далі таке не повторювалось — то без вжиття системних заходів з попередження ніяк.

лісові пожежі природа України ліси екологія

Знак гривні
Знак гривні