Чому Залужний та Ішкулов були проти наступу на Курщину, — Politico

Коли президент України Володимир Зеленський вперше заговорив про наступ на Курщину на початку цього року і наполягав на ньому, колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, який нині є послом України в Лондоні, не підтримав цю ідею.

Фото: ОП
Фото: ОП

Про це пише Politico з посиланням на власні джерела серед високопоставлених українських військових чиновників.

Заперечення Залужного проти вторгнення на територію РФ полягало в тому, що не було чіткого другого кроку після успішного прориву кордону елітними українськими підрозділами.

Залужний запитав: коли ви отримаєте плацдарм, що далі? «Він так і не дістав чіткої відповіді від Зеленського, — сказав один з чиновників. «Він відчував, що це була гра», — додав він.

Видання пише, що питання Залужного залишається ключовим, оскільки як західні, так і українські скептики побоюються, що Сили оборони можуть опинитися на Курщині в оточенні й зазнати деморалізуючого розгрому.

"Курська операція не завадила російським військам продовжувати досягати певних тактичних успіхів на Донеччині та продовжувати невпинний наступ. А за словами українських військових, з якими спілкувалося Politico, українські втрати на Донеччині швидко зростають, що змушує Сирського почати передислокацію деяких підрозділів з Курська, щоб зміцнити оборону цього напрямку", — зазначається у матеріалі.

У статті також йдеться, що серед тих, хто виступав проти наступу, був командир 80-ї десантно-штурмової бригади Еміль Ішкулов. Його відсторонили від командування в липні на тлі протесту командирів батальйонів і дивізіонів 80-ї ОДШБр, які закликали залишити його на посаді.

Читайте також: "Не можна пов’язувати війну і політику". Екскомбриг 80-ї бригади розповів про своє відсторонення і розмову з Сирським

ЗМІ тоді писали, що причиною звільнення Ішкулова було те, що він «виступив проти завдання, яке не відповідало силам бригади». За словами двох високопоставлених українських військових чиновників, Ішкулов заперечував проти Курської операції, побоюючись, що його бригада може виявитися занадто вразливою всередині Росії і що кількість жертв може різко зрости.

Залужний не відповів на прохання Politico прокоментувати Курську операцію. Виданню не вдалося зв'язатися з Ішкуловим, але його колега сказав, що він не відповість на прохання про коментар.

стратегія курська операція війна зеленський залужний

Знак гривні
Знак гривні