Секретар Чернігівської міськради Ломако: "Військова адміністрація — це механізм Банкової без виборів захопити контроль над ресурсами"

Уже понад два роки Чернігів перебуває в політичній блокаді з боку центральної влади. Через силовий тиск, залякування, різноманітні погрози депутатам міської ради окремі посадовці намагаються місто тримати в політичній облозі. Їхня мета – отримати повний контроль над Черніговом, де є досить незалежне місцеве самоврядування.

Олександр Ломако. Фото: 0462.ua
Олександр Ломако. Фото: 0462.ua

Про це в інтерв'ю Цензор.Нет заявив секретар Чернігівської міськради Олександр Ломако.

За його словами, представники центральної влади у питанні встановлення контролю над містом "працюють системно":

"Це і відсторонення мера, про що знає вся Україна, коли з абсолютно надуманих причин мер міста, якого підтримало 80% людей під час війни, був відсторонений від своєї посади рішенням Яворівського суду, а потім рішеннями інших судів — взагалі звільнений.

Це і введена військова адміністрація, яку намагаються у незаконний спосіб наділити повноваженнями місцевого самоврядування. Тут коротко зупинюся на законодавчій базі. Закон про правовий режим воєнного стану говорить, що лише Верховна Рада може наділити начальника військової адміністрації повноваженнями місцевого самоврядування. Щодо Чернігова цього не відбулося. У нас є чинна та правомочна міська рада, виконком, всі органи. А через тиск на суддів ці повноваження все одно намагаються забрати у місцевого самоврядування та передати одному чиновнику, якого ніхто не обирав, якого ніхто не підтримує в місті, але якого призначила Банкова. Що це, якщо не узурпація влади?

Це і постійний тиск силовиків на команду та мене особисто, як виконувача обов'язків міського голови. У мене за останній рік це був четвертий вже обшук — двічі вдома, двічі в кабінеті", — розповів секретар Чернігівської міськради.

Ломако каже, що, крім силовиків, Банкова активно використовує суди проти місцевого самоврядування.

"Останні рішення просто вражають. У Конституції чорним по білому написано, що ухвалення бюджету громади — це виключні повноваження сесії міської ради.

Під тиском судді просто не зважають на всі аргументи і виносять, м'яко кажучи, дуже сумнівні рішення проти громади Чернігова. І мені відомо, що це відбувається під тиском після дзвінків, і всі знають, хто дзвонить. Той, хто "знищував чеченців під час блокади Києва", особисто курує ці процеси і щодо всіх рішень, і щодо координації дій силовиків (мається на увазі заступник керівника Офісу президента Олег Татаров — Ред.)", — зазначає Ломако.

Читайте також: Концентрація влади Зеленським і Єрмаком послаблює стійкість України, — Politico

Секретар Чернігівської міської ради наголошує, що військова адміністрація — це суто політичний механізм Банкової без виборів захопити контроль над громадою, над ресурсами та бюджетом.

Ломако пояснює, що в Чернігівській міській раді з 42 депутатів "Слугу народу" представляє лише три, і оскільки центральна влада не отримала контролю над більшістю депутатів у раді, вона постійно міняють тактику тиску.

Описуючи конкретні приклади шантажу і тиску, Ломако наводить скандальну історію із зупинкою транспорту:

"Коли вони своїм розпорядженням встановили, що жодна платіжка міста не проходить без погодження військової адміністрації, надійшла пропозиція: "Дайте земельні ділянки в місті Чернігові моїм радникам, забудовникам від "Слуги народу" — і лише потім я підпишу платіжку на оплату послуг громадського транспорту. Інакше — він зупиниться".

І в нас, на жаль, в місті зупинився громадський транспорт. Так вирішив чиновник військової адміністрації — 2 дні в місті не працювали автобуси.

"Дайте моїй людині посаду начальника управління житлово-комунального господарства або управління капітального будівництва, я підпишу документи на відновлення школи № 19"…

І так в усьому. Тобто, крім тиску з Офісу президента, є ще місцеві, призначені Офісом царьки, які користуючись нагодою, намагаються збагатитися за рахунок громади або вирішити особисті шкурні питання".

місцеве самоврядування тиск влади чернігів децентралізація

Знак гривні
Знак гривні