До гастрономічного путівника Michelin вперше внесли ресторан української кухні. Що це за заклад: історія

До гастрономічного путівника Michelin вперше включили ресторан української кухні, повідомляє Міністерство закордонних справ.

Фото: facebook.com/UkraineMFA/
Фото: facebook.com/UkraineMFA/

Ресторан Anelya міститься в Чикаго. 2023 року власник і шефкухар Джонні Кларк відвідав Харків, де народилася його бабуся. Ця подорож надихнула його створити ресторан, який би просував українську традиційну та сучасну кухню в США.

У ресторані можна скуштувати українську кухню, яка поєднує традицію та сучасні кулінарні стилі.

Фото: facebook.com/UkraineMFA/
Фото: facebook.com/UkraineMFA/

Серед основних страв – борщ, вареники, локшина, полтавські галушки, голубці, банош, пампушки та інші.

На десерт можна замовити київський торт, ряжанку чи навіть наполеон з кремом з чорного чаю. Anelya також пропонує різноманітні напої – наприклад, крафтові коктейлі та вина.

Історія ресторану і його власника

Як пише Chica go Global, Кларк і його дружина, Беверлі Кім, відкрили «Анелю» в жовтні минулого року у кварталі від їхнього ресторану «Парашут», який був відзначений зіркою Мішлен. Названий на честь його бабусі, Анелі Очатчинської, ресторан Кларк називає «політичною заявою» світові.

«Це трохи політична заява, щоб показати, що українська кухня достойна поваги, тому що це те, що Росія намагається дискредитувати», – сказав він.

«Мені здається, що кожного разу, коли з'являється гнобитель, він починає з їжі, – пояснює Кларк. – Вони дегуманізують, нападають на їжу, потім на мову, і так далі, і так далі. Але, здається, це завжди починається з їжі».

Кларк виріс у Цинциннаті і був дуже близький зі своєю бабусею, яка переїхала до Огайо після Другої світової війни. За словами Кларка, вона народилася в Україні в 1924 році та пережила Голодомор. Під час війни, за словами Кларка, «її забрали нацисти та три роки тримали на примусових роботах».

«У моєї бабусі було багато травм», – сказав Кларк. Він пояснив, що вона «дуже пишалася тим, що вона українка», але водночас вона «навіть, можливо, намагалася забути, що вона взагалі жила в Україні ... це виглядало так, ніби вона ніколи навіть не хотіла повертатися».

У Цинциннаті, за словами Кларка, він не знав інших українських родин – він не зустрів жодної, поки не переїхав до Нью-Йорка у віці 20 років. За його словами, в його частині Огайо, де проживало небагато інших іммігрантів, «все було чужим».

«Багато років я заперечував або, можливо, не був упевнений, що комусь сподобається українська їжа», – каже він. Кларка турбувало, що їжа була надто іншою, з «великою кількістю риби, іноземними запахами та текстурами». Замість того, щоб готувати українську їжу, він займався французькою кухнею і «всім, що не було тим, чим я насправді хотів займатися в глибині душі».

Це змінилося, коли Росія вторглася в Україну у 2022 році.

«Коли почалася війна, в мені щось загорілося. Я думаю, що це були просто всі ті історії, які я почув у дитинстві. І це просто змусило мене захотіти щось зробити», – сказав він.

«Я мало що вмів робити, окрім як готувати їжу. І я відчув, що у мене є можливість – і обов'язок – поширювати українську їжу та культуру, тому що вона знову під загрозою».

Що дає Мішлен

Хоча ресторан «Анеля» відкрився лише у жовтні, він вже встиг заслужити похвалу від Time Out Chicago, який назвав його «захопливим і душевним», та Chicago Tribune, яка написала, що Кларк і Кім розпочали «нову українську революцію».

Кларк і Кім вже здобули деякі з найвищих нагород у галузі ресторанного бізнесу, включаючи зірку Мішлен та премію Джеймса Бірда.

В Україні немає жодного ресторану із зіркою Мішлен, і Кларк знає, як таке визнання може вплинути на всю ресторанну індустрію.

«Це викликає певну повагу до їжі, яку ви подаєте, або до кухні, – каже він. – Я думаю, що це підіймає настрій не лише ресторану, який здобув нагороду, а й іншим ресторанам та іншим українським компаніям».

Нагадаємо, путівник Michelin Guide – це престижний гастрономічний ресторанний рейтинг, який оцінює ресторани та готелі по всьому світу.

їжа українська кухня сша ресторани

Знак гривні
Знак гривні