Латвія передасть Україні бойові машини сімейства CVR(T): ФОТО

Міністерство оборони Латвії передасть Україні частину придбаних у Сполученому Королівстві бойових машин сімейства CVR(T).

Бойова гусенична машина CVR (T) під час навчань. Джерело фото: mil.in.ua
Бойова гусенична машина CVR (T) під час навчань. Джерело фото: mil.in.ua

Про це повідомляє видання Delfi.

Зазначається, що з міркувань безпеки оборонне відомство Латвії не розголошує конкретну кількість машин, які будуть передані.

Який саме варіант машин передадуть Силам оборони також не уточнюється, але видання пише про "броньовані розвідувальні гусеничні машини". Вочевидь, йдеться про FV107 Scimitar, які країна планує замінити на сучасну платформу.

Контракт, підписаний з Великою Британією 2014 року, передбачав постачання до Латвії загалом 123 бронемашини CVR(T), з яких 116 були модернізовані, а сім — без капітального ремонту — використані для підготовки механіків. У 2019 році було підписано ще один контракт із Великою Британією на закупівлю додаткової техніки.

Як пише Мілітарний, загалом у складі сухопутних сил Латвії є 198 машин сімейства CVR(T), а саме: FV103 Spartan, FV104 Samaritan, FV105 Sultan, FV106 Samson та FV107 Scimitar. Наразі відомо, що Латвія готується передати Україні приблизно роту бойових машин, кількість яких буде від 9 до 12 одиниць.

Окрім цього, Латвія планує у 2025 році здійснити передачу Україні фінських колісних бронетранспортерів Patria.

Раніше в міністерстві оборони Латвії повідомляли, що їхня країна надаватиме Україні військову підтримку в розмірі 0,25% від валового внутрішнього продукту щорічно щонайменше до 2026 року.

допомога Україні латвія союзники україни бронетехніка

Знак гривні
Знак гривні