Чому зараз під час грози частіше б’ють блискавки, — дослідження

Зміни, спричинені людиною у природному середовищі, мають наслідки, які не є одразу очевидними: забруднення повітря, наприклад, тепер пов'язане зі збільшенням частоти блискавок під час гроз.

Фото: Mathias Krumbholz
Фото: Mathias Krumbholz

Про це пише Science Alert.

Дослідники з Університету Джеймса Медісона (JMU) у Вірджинії проаналізували дані понад 500 000 гроз у Вашингтоні, округ Колумбія, та Канзас-Сіті за 12 років і виявили, що наявність більшої кількості дрібних частинок у повітрі (аерозолів) пов'язана з більшою кількістю ударів блискавки.

Взаємозв'язок між аерозолями та блискавками вивчався і раніше, але вчені все ще намагаються здобути належну оцінку через безліч різних атмосферних факторів.

«Забруднення діє як ядра хмар, — каже географ Мейс Бентлі з Єльського університету. — Воно потрапляє в хмару через висхідний потік; потім висхідний і низхідний потоки відокремлюють частинки забруднення, що розділяє електричні заряди в хмарі й призводить до більшої кількості блискавок».

Команда досліджувала PM2.5 (тверді частинки розміром до 2,5 мікрометрів) і PM10 (до 10 мікрометрів) в навколишньому середовищі, порівнюючи їх з грозовою активністю. Вчені визначили, що концентрація цих частинок має більший вплив, ніж їхній розмір.

Дослідники зазначають, що безліч інших факторів — від повітряних потоків до рослинного покриву, також відіграють певну роль.

«Схоже, що незалежно від того, в якій точці світу ви знаходитесь, міське забруднення здатне посилювати грози та блискавки», — каже Бентлі.

Дослідження виявило, що коли в атмосфері було найбільше енергії — під впливом таких факторів, як температура і вологість — тоді рівень забруднення повітря мав найбільший вплив на кількість ударів блискавки.

"Це дає нам краще розуміння того, як коливання забруднення повітря можуть продовжувати змінювати метеорологічні моделі", — кажуть вчені. Далі дослідники хочуть поглянути на цей взаємозв'язок в інших частинах світу, а також додати більше вимірювань, щоб побачити, наскільки сильно впливають аерозолі.

дослідження гроза блискавка

Знак гривні
Знак гривні