Тріумф Камали. На дебатах Гарріс змусила Трампа виглядати маленьким, злим і нерозумним, — The Economist

Президентські дебати стали тріумфальними для віцепрезидентки США Камали Гарріс, пише The Economist. Texty.org.ua публікують основні висновки видання.

Кандидатка у президенти США Камала Гарріс. Фото: Getty Images.
Кандидатка у президенти США Камала Гарріс. Фото: Getty Images.

Це мав би бути момент Дональда Трампа: через 26 хвилин після початку дебатів експрезидента з віцепрезиденткою Камалою Гарріс модератор запитав її, чому адміністрація президента Джо Байдена чекала «шість місяців до виборів», щоб почати діяти проти нелегальної імміграції.

Гарріс так і не змогла відповісти на це запитання. Замість цього вона розповіла про боротьбу з контрабандою людей як прокурор, звинуватила Трампа в тому, що він потопив двопартійний законопроєкт про зміцнення кордону, і, звертаючись до тих, хто дивиться телевізор вдома, закликала їх відвідати мітинг Трампа. За її словами, вони почують, як він вивергає скарги і дивні історії, і побачать, як нудьгуючі люди встануть і підуть. «Єдине, про що ви не почуєте від нього — це про вас», — підсумувала вона.

Гарріс знала, яка фраза приверне увагу її опонента. «Вона сказала, що люди починають розходитися», — вигукнув розпашілий пан Трамп, коли йому випала нагода висловитися. «Люди не ходять на її мітинги. Немає жодної причини йти. А людей, які йдуть, вона звозить автобусами і платить їм».

Трамп спіткнувся на тому, що мало б бути безпечною темою — нелегальна імміграція, але вирішив згадати розвінчану історію про нелегальних іммігрантів, які їдять домашніх тварин добрих людей зі Спрингфілда, штат Огайо. Потім він повернувся до твердження, що люди люблять його мітинги.

Гарріс неодноразово провокувала Трампа захищати свій імідж і власну діяльність на посаді, замість того, щоб вести безперервну атаку на неї

Гарріс закидала гачок за гачком для Трампа протягом їхніх 90-хвилинних дебатів, і щоразу він хапався за нього. Незалежно від того, чи посилалася вона на його стару бізнес-школу Вортон, критикуючи його економічні плани, чи натякала на те, що його успіх у бізнесі пояснюється величезним спадком, чи стверджувала, що світові лідери не поважають його, Гарріс неодноразово провокувала Трампа захищати свій імідж і власну діяльність на посаді, замість того, щоб вести безперервну атаку на неї.

Назвемо це прийомом «зловити і принизити»: вона змусила колишнього президента виглядати маленьким, розлюченим і нерозумним. Протягом більшої частини дебатів вона виставляла себе претендентом, тоді як він став обложеним президентом, якому потрібно було захищати свою репутацію.

У Гарріс теж були слабкі моменти. Вона виглядала знервованою і, здавалося, хиталася під час своєї першої відповіді, перш ніж перше запитання про аборти допомогло їй віднайти рівновагу. Виступ, який був явним свідченням ретельної підготовки, міг здатися деяким глядачам відрепетируваним, навіть штучним. Попри всі її потужні демонстрації співчуття до болю і страху деяких американців, таких як жінки, яким відмовляють в абортах, вона не змогла висловити жодного співчуття їм або їхнім сім'ям, коли її запитали про загибель 13 солдатів під час виведення військ з Афганістану.

Але навіть тоді її, можливо, врятував прокурорський підхід: вона атакувала Трампа за те, що він уклав «одну з найслабших угод, яку тільки можна собі уявити», і за те, що він потурає «Талібану». Трамп, чиє самолюбство знову було зачеплене — цього разу через його майстерність укладання угод, — знову почав говорити про свій власний послужний список. Він розповів про свої розмови з лідером талібів, якого він назвав Абдулом. Він наполягав на тому, що уклав чудову угоду, але «вони її зірвали». В угоді, сказав він з характерною для нього туманною хвалькуватістю, «було сказано, що ви повинні зробити те, те, те, те».

Замість того, щоб зосередитися на Гарріс, Трамп неодноразово критикував Байдена, ніби намагаючись повернути його на сцену

Трамп явно сумував за своїм колишнім, менш зухвалим і спритним опонентом Джо Байденом, який відмовився від номінації після невдалих дебатів проти Трампа 27 червня. Замість того, щоб зосередитися на Гарріс, Трамп неодноразово критикував Байдена, ніби намагаючись повернути його на сцену. «Вони не поважають Байдена», — лютував Трамп, наполягаючи на тому, що світові лідери поважають його самого. «Де наш президент?» — продовжував він. «Вони викинули його з кампанії, як собаку».

Гарріс плавно відповіла однією з кількох реплік, які здавалися відпрацьованими: «Важливо нагадати колишньому президенту, що ви балотуєтеся не проти Джо Байдена. Ви балотуєтеся проти мене». Це був один з небагатьох випадків, коли вона звернулася до самого президента, оскільки протягом вечора вона неодноразово представляла себе як кандидата змін, того, хто, як вона висловилася у своїй заключній промові, «зосереджений на майбутньому», а не на минулому.

Читайте також: Дебати Гарріс і Трампа. Яке ставлення до війни в Україні показали кандидати в президенти США

Прихильники Трампа критикували модераторів, двох журналістів з ABC, за те, що вони оскаржували деякі його заяви, хоча щоразу, як і у випадку з домашніми тваринами зі Спрингфілда, факти були на їхньому боці. Вони також частіше перепитували Трампа, коли він ухилявся від відповіді на запитання, як, наприклад, коли він ухилився від відповіді, чи хоче він, щоб Україна перемогла у війні з Росією, або чи шкодує він про щось, що зробив 6 січня 2021 року, коли його прихильники атакували Капітолій («Я не мав до цього жодного стосунку, окрім того, що вони попросили мене виступити з промовою», — сказав пан Трамп). На запитання про те, чи розробив він план охорони здоров'я, який він давно обіцяв замінити Obamacare, він мляво відповів: «У мене є концепції плану. Але зараз я не президент».

Глядачі визнали Гарріс переможницею

Миттєві опитування показали, що глядачі визнали Гарріс переможницею. Її виступ порадував демократів, і вона забезпечила набагато більше гострих моментів, які зазвичай висвітлюються в наступних випусках новин і поширюються в Інтернеті.

Гарріс, безумовно, не навернула жодного прихильника пана Трампа — а хто б міг? — але вона, можливо, запевнила деяких з тих небагатьох незалежних виборців, що залишилися, в тому, що вона впорається з цією роботою. Вона випромінювала силу і впевненість ще до початку дебатів, коли, здається, здивувала Трампа, перейшовши на його бік сцени і простягнувши руку. «Камала Гарріс», — сказала вона, стискаючи його руку, і Трамп сказав їй, щоб вона “розважалася”. Вона так і зробила.

вибори у сша трамп-гарріс дебати

Знак гривні
Знак гривні