Побиття ветерана у Смілі: місцевих поліцейських перевірять щодо бездіяльності, в інциденті фігурує напівкримінальний елемент

Голова Нацполіції доповів про перші результати службової перевірки за фактом побиття ветерана у Смілі на Черкащині.

Скриншот з відео
Скриншот з відео

Про це повідомив глава МВС Ігор Клименко.

"Ганебна ситуація у Смілі. Ніхто й ніколи не має права принижувати ветеранів. Все, що відбулось, отримає належну і жорстку реакцію правоохоронців. Вже розпочато кримінальне провадження. Всі факти будуть встановлені", — заявив міністр.

Клименко заявив, що глава Нацполіції вже доповів про перші результати та розпочату "службову перевірку щодо дій (чи, вірніше, можливої бездіяльності) місцевих поліцейських".

Раніше поліція розпочала кримінальне провадження та службове розслідування за фактом побиття військового у місті Сміла.

"Відео бійки за участю колишнього військовослужбовця та водія Hyundai вчора виклали в мережу очевидці події. Правоохоронці встановили учасників інциденту та обставини конфлікту. Щодо дій працівників поліції керівництвом главку розпочато службове розслідування", — йдеться в повідомленні.

Конфлікт стався неподалік села Ротмістрівка. Як встановили поліцейські, напередодні інциденту в одному з авто їхали батьки колишнього військовослужбовця, в іншому — жителі Сміли. Конфлікт виник через те, що один із водіїв створив аварійну ситуацію.

Про те, що сталося, батьки розповіли сину — колишньому військовому, а також вказали, що бачили автомобіль, який їх «підрізав» у селі Ташлик. Тож син вирішив розібратися з водієм, втім, приїхавши на місце, водія не виявив.

Натомість зняв із транспортного засобу державний номерний знак і написав у соціальній мережі допис з проханням допомогти йому встановити власника. Побачивши інформацію у соцмережах, водій Hyundai зв’язався з чоловіком і призначив йому зустріч, у ході якої конфлікт між ними переріс у бійку.

Подробиці інциденту

За інформацією місцевого видання "18000", постраждалим виявився житель Сміли, ветеран російсько-української війни Анатолій Гончаренко, який служив в одному з бойових підрозділів Сил спеціальних операцій, втім згодом був демобілізований за сімейними обставинами та нині не перебуває на службі.

Як пише Цензор.Нет, наприкінці серпня Анатолій Гончаренко опублікував допис про те, що розшукує автівку на іноземних номерах. За версією Гончаренка, водій тієї автівки допустив аварійну ситуацію з його батьками та мав із ними конфлікт.

Згодом після публікації цього допису Гончаренком, в одному з місцевих пабліків з’явилося відео, де невідомі молодики спочатку конфліктують, а потім один із них двічі б’є людину у військовій формі. Людиною у формі виявився Гончаренко, а людина, яка його б’є, схоже, водій автівки, якого він розшукував.

Пізніше в одному із місцевих смілянських пабліків новин з’явився допис, який там називають "роз’ясненням" ситуації.

На відео, яке опублікували у пабліку, невідомий чоловік знущається із військового та змушує його просити вибачення, бо той, за його словами, "опозорив його на всю Смілу". 

Крім того, на відео військовий, стоячи на колінах у дощову погоду, прикручує номерні знаки на автівку молодика. Згодом стало відомо, що Гончаренко зірвав ці номерні знаки з автівки, яку він розшукував, що і спровокувало конфлікт.

Жителі Сміли швидко ідентифікували людину, яка знущалася з військового та змушувала його просити вибачення. Кривдником виявився Вадим Долотенко, який фігурує у низці кримінальних проваджень. Ці справи, пов’язані, зокрема з нанесенням тілесних ушкоджень, а також грабежами.

Так, у 2017 році у нього виник конфлікт із місцевим активістом Іллею Слободяником. Активіст звинувачував Долотенка у побитті та погрозах, які сталися після критики тодішнього керманича міста Сміли Віктор Федоренка.

За понад сім років притягнути до відповідальності Долотенка за цим епізодам стороні обвинувачення не вдалося. Цю справу досі розглядають у суді.

Також Долотенко є фігурантом мінімум ще одного кримінального провадження. Йдеться про грабіж, який стався у Смілі у 2020 році. Як встановило слідство, Долотенко приїхав під будинок місцевої жительки, щоб знайти там її сина, який нібито завинив грошей. Не знайшовши ані сина, ані грошей, Долотенко зірвав із жінки золотий кулон і сказав, що поверне, коли отримає гроші від її сина. Після цього зник з місця пригоди.

У березні 2024 року Смілянський міськрайонний суд виніс вирок у цій справі, засудивши Долотенка за статтею "грабіж" до року ув’язнення, однак згодом це покарання замінили умовним терміном.

Місцеві пабліки також пишуть, що Долотенко є професійним боксером. 

На відео конфлікту також фігурує ще одна особа, яка також разом із Долотенком б’є військового, втім вже після того, як той впав на землю. Наразі його особа не встановлена.

військові черкащина поліція побиття скандал

Знак гривні
Знак гривні