Захищала життя доньки і своє. Чим завершився гучний процес, де жінку судили за вбивство кривдника

9 вересня 2024 року в Амур-Нижньодніпровському районному суді міста Дніпро відбулося фінальне засідання за справою Марини Полях. Жінку, яка захищала себе і доньку, судили за навмисне вбивство кривдника.

Марина Полях і Юлія Сегеда. Джерело: МАРТІН-клуб
Марина Полях і Юлія Сегеда. Джерело: МАРТІН-клуб

Про це повідомляє правозахисна організація МАРТІН-клуб.

Захисниця постраждалої Юлія Сегеда розповіла деталі справи, яка тривала понад три роки.

За її словами, Марина тривалий час потерпала від жорстокого домашнього насильства. Її співмешканець був засуджений за навмисне вбивство. Він не досидів свій термін, вийшов достроково.

"Вона не хотіла, щоб він жив з нею, але його не цікавила її думка. Коли вона його не впускала у своє житло, він бив вікна, підпалював будинок. Він навіть кидався на поліцейських, але вони нічого не могли з ним зробити. Ось така безпомічність поліції та беззахисність постраждалих", – розповідає юристка.

Вона наголошує, що Марина Полях зверталася до поліції понад 30 разів. Аж поки було призначено судове засідання, з якого її кривдник мав відправитись досиджувати свій термін за вбивство.

"Він сказав, що вона не доживе до його суду і що він не сяде, поки вона жива. Він напав на неї по вже "стандартній" його схемі, він повалював її на землю або підлогу і бив. Але цього разу поруч з нею була донька, і він погрожував вбити їх обох. Вона взяла ніж, сподіваючись, що він злякається і зупиниться. Він загинув, її судять за навмисне вбивство", – нагадала обставини справи Юлія Сегеда.

За її словами, батько загиблого продовжував підтримувати обвинувачення, висунуте від початку. Тому захищати Марину довелося за двома статтями – ст. 115 КК (умисне вбивство) та ст. 118 (умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони).

9 вересня 2024 року суд виправдав Марину Полях за обома статтями.

"Звісно, я прагнула цього результату, але це дуже сміливий вирок, бо якщо ви почитаєте судову практику, то побачите, що, по-перше, виправдувальних вироків мало, по-друге, обставини самозахисту до уваги не беруться", – наголошує юристка.

правозахист домашнє насильство дніпро суд

Знак гривні
Знак гривні