Що сталося зі співвласником книгарень "Плекай" та "Книжковий Лев"?

3 вересня на сторінках книгарень "Плекай" та "Книжковий Лев" виходить пост про затримання та побиття співробітниками ТЦК та ДПСУ співвласника закладів Олександра Рябчука. За словами його колеги, дані Олександр оновив ще в травні, а Закарпатське ТЦК повідомляє про зворотне. Що саме сталося з Олександром, намагались розібратися Texty.org.ua.

Texty.org.ua поспілкувались із дружиною Олександра — Тетяною. За її словами, 2 вересня на Мукачівському вокзалі до пари підійшли представники ДПСУ і попросили показати документи. За словами службовців, у них проходить "операція", щоб не доступити нелегального перетину кордону.

Пані Тетяна заявляє, що в пари була бронь готелю та зворотні квитки на потяг, не було при собі закордонних паспортів та іноземних валют, що мало б засвідчувати про відсутність наміру перетнути кордон. В Олександра попросили дати документи на перевірку. Працівники ДПСУ, посилаючись на поганий звʼязок та проблемами із базою даних, не змогли перевірити його дані.

Потім службовці запропонували Олександру проїхати до ДПСУ, аби все-таки перевірити дані, він згодився. Тетяні ж запропонували залишитись, але вона поїхала разом з чоловіком. Почекавши деякий час, ніхто не виходив з будівлі ДПСУ, тоді пані Тетяна почала бити на сполох і після багатьох спроб дізнатися, де її чоловік, до неї виходить представник ДПСУ, імʼя невідомо. Він заявив, що Олександра на території будівлі немає.

Після цього вона отримала повідомлення від чоловіка, що його кудись везуть. Після цього нормального звʼязку з ним не було.

Разом з адвокаткою Тетяна знаходить свого чоловіка в одній з поліклінік міста, де той проходив ВЛК в супроводі службовців ТЦК. За словами жінки, вони зафіксували, що Олександр проходив комісію, коли деякі лікарі навіть не були на місці, зокрема хірург. Крім того, в Олександра є проблеми з опорно-руховим апаратом, будь-які довідки з цього приводу жінка навіть не встигла передати представникам ВЛК.

За словами Тетяни, після цього вони почали переговори з представниками ТЦК, щоб Олександр, згідно із законом, отримав повістку, а потім пройшов ВЛК, з повним складом лікарів, чого не було зроблено до цього. Тоді до Тетяни та Олександра приїхав "бус" з декількома чоловіками з напівзакритими обличчями, які почали тягнути Олександра до автівки. Жінку ж утримували силою, вона намагалась захиститися та допомогти чоловіку, на що також отримала відповідь фізичною силою.

Дружина Олександра заявила, що після того як його затягнули в бус, його повалили на підлогу та почали бити.

За словами Тетяни, її чоловік зараз перебуває в центрі підготовки в Рівному. Стабільного звʼязку з ними й досі немає.

Пані адвокат Олександра відмовилась надавати фактичні докази застосування фізичної сили та відсутності деяких лікарів під час проходження ВЛК.

Своєю чергою Закарпатський ОТЦК та СП заявляє, що протиправних та насильницьких дій проти Олександра ніхто не вчиняв, а дані були не оновлені. Водночас колега Олександра з книгарень "Книжковий Лев" Катерина Іванова опублікувала скріншот оновлених даних в додатку "Резерв+" на своїй сторінці у фейсбуці.

458290213_8179016118843948_4601026876669581889_.original

Який висновок?

Варто зауважити, що представники ТЦК мають право вручати повістки громадянам по всій території України, незалежно від місця їхньої прописки.

Якщо взяти до уваги всю інформацію, яка доступна на цей момент, то можна зробити висновки про певні порушення з боку працівників ТЦК та ДПСУ.

Наприклад, працівники ДПСУ не мають повноважень затримувати громадян (винятками є затримання на пунктах пропуску на державному кордоні). Тож Олександр міг відмовитися їхати з ними для звірки даних.

У положенні про ТЦК та СП теж про повноваження силового затримання не має нічого. Це мають право робити правоохоронці чи спецслужби.

Поліція може затримати військовозобов'язаного і доставити у ТЦК, якщо він не оновив свої облікові дані протягом двох місяців – від 18 травня, або якщо військовозобов'язаний відмовляється від отримання повістки.

Крім того, якщо вірити дружині та адвокатці Олександра, процедура ВЛК теж була грубо порушена.

У положенні про ВЛК є чіткий перелік лікарів, яких має пройти кожен призовник. За словами пані Тетяни, як мінімум хірург був відсутній під час комісії. Крім того, у сімʼї Олександра не було можливості передати комісії певні медичні документи, хоча дружина мала намір це зробити.

Сторона Олександра вимагає "аби все пройшло по закону", зокрема, щоб була надана можливість передати лікарській комісії документи про стан його здоровʼя та пройти ВЛК з повним складом лікарів.

закарпаття дпсу тцк свавілля мобілізація

Знак гривні
Знак гривні