Співвласника низки книгарень незаконно утримують у Мукачівському ТЦК

Співвласника книгарень "Книжковий Лев у Львові", "Книжковий Лев у Києві" та "Плекай" Олександра Рябчука незаконно утримують працівники Мукачівського РТЦК.

Олександр Рябчук. Фото з фейсбук-сторінки Катерини Іванової
Олександр Рябчук. Фото з фейсбук-сторінки Катерини Іванової

Про це повідомила співробітниця книгарні "Книжковий Лев" Катерина Іванова.  

Вона розповіла, що 2 вересня на вокзалі в місті Мукачево Олександра Рябчука зупинили прикордонники для уточнення даних, після чого зв'язок з ним обірвався.

За її словами, після незаконного затримання працівники ДПСУ передали Рябчука працівникам Мукачівського РТЦК та СП. Далі, стверджує Іванова, чоловіка привезли в приміщення РТЦК, потім примусом в поліклініку для проходження ВЛК, не враховуючи проблеми зі здоров’ям та відсутність всіх необхідних лікарів.

"Після спроб оскарження рішення ВЛК та вимоги видати повістку належним чином, співробітниками Мукачівського РТЦК та СП було застосовано фізичну силу до Саші та його дружини, яка перебувала поруч з ним. Сашу знов відвезли в РТЦК.

На цьому свавілля працівників Мукачівського РТЦК та СП не закінчилось. Знаючи про виклик поліції і заяву про побиття від дружини Саші, вони змусили Сашу написати заяву під запис на відео, що він не має до них претензій; вимагали від дружини Саші забрати заяву в поліцію.

Оскільки погрози фізичного насилля щодо Саші продовжувались, незаконні вимоги працівників Мукачівського РТЦК та СП були виконані.

Однак Сашу й надалі незаконно утримують працівники РТЦК та СП. Стабільного зв’язку з ним не має. Встановити його місцеперебування і подальшу долю не можемо", — зазначила Іванова.

Описуючи Рябчука, Іванова наголосила, що він "одним з перших повірив в те, що в нашій воюючій країні книги будуть потрібні і важливі, і відкрив книгарню, що стала першою відкритою книгарнею після вторгнення. А потім ще дві, прибуток з яким передається в UA.Ants Українські Мурахи".

Texty.org.ua відстежують цю ситуацію і готують запити у всі згадані інстанції.

тцк мобілізація закарпаття свавілля

Знак гривні
Знак гривні