"Звільнення Кудрицького — політично вмотивоване". Голова та член Наглядової ради Укренерго йдуть у відставку

Голова наглядової ради «Укренерго» Данієль Доббені та її член Педер Андреасен достроково припиняють свої повноваження через звільнення голови Володимира Кудрицького, яке вважають політично вмотивованим.

Лого Укренерго

Про це повідомила пресслужба «Укренерго».

Учора, 2 вересня, Наглядова рада провела позачергове засідання з ініціативи голови Володимира Кудрицького. Він представив звіт щодо забезпечення захисту об’єктів високовольтної мережі під час російських атак та ситуації навколо компанії в публічній площині.

Під час засідання більшість членів Наглядової ради ухвалила рішення достроково припинити повноваження Володимира Кудрицького за згодою сторін. Однак сьогодні, 3 вересня, Данієль Доббені та Педер Андреасен повідомили про дострокове припинення повноважень як членів наглядової ради компанії.

«Ми вважаємо, що рішення про дострокове звільнення керівника «Укренерго» є політично вмотивованим і, за результатами представленого звіту, для нього не має жодних обґрунтованих підстав», — йдеться в їхній заяві.

Вони також зазначили, що за час роботи в правлінні «відчували політичний тиск і спостерігали постійні спроби в обхід конкурсу призначити в правління компанії людей, професійні якості яких викликали сумніви». Крім того, Доббені та Адреасен кажуть, що регулярно отримували звіти від менеджменту «Укренерго» про негативний вплив на репутацію компанії з боку «анонімних джерел у соцмережах та тиск на співробітників з боку правоохоронних органів».

«Як експрезиденти асоціації операторів європейської континентальної мережі ENTSO-E ми прийшли в Наглядову Раду Компанії в грудні 2021 року, коли колектив «Укренерго» готував енергосистему України до від’єднання від енергосистем Росії та Білорусі, до інтеграції з європейською мережею, а компанію до членства в ENTSO-E. Наше стратегічне завдання як членів НР полягало в тому, щоб допомогти Компанії успішно пройти цей шлях та гарантувати політичну та бізнесову незалежність системного оператора. Адже це є однією з ключових передумов для членства в ENTSO-E.

І сьогодні в умовах, коли корпоративне управління Компанією за стандартами ОЕCD поставлено під сумнів, ми не бачимо можливості продовжувати свою роботу в Наглядовій Раді «Укренерго». Порушення принципів корпоративного управління та прийняття рішення про звільнення її керівника без доказу неналежного управління є неприйнятним, і може позначитися на подальшій співпраці «Укренерго» з операторами-членами ENTSO-E», — зазначається в заяві.

Пізніше Володимир Кудрицький прокоментував своє звільнення з посади голови «Укренерго».

«Незважаючи на окремі повідомлення в медіа, рішення НР щодо мого звільнення не має жодного стосунку до питання захищеності підстанцій «Укренерго». Я представив членам Наглядової ради детальний звіт щодо кожного об’єкту. І до нього у членів НР жодних запитань не було», — заявив він.

скандал енергетична безпека укренерго

Знак гривні
Знак гривні