Чому воїни з паспортами РФ чи Білорусі не можуть стати повноправними громадянами України (ПОГЛЯД)

Старший оператор у 8 полку спеціального призначення ССО ім. Князя Ізяслава Мстиславича Михайло Макарук на своїй фейсбук-сторінці порушує проблему неможливості отримання українського громадянства військовими, які мають російський чи білоруський паспорт.

Він пояснює, що це дуже деморалізує тих, хто захищає Україну, адже для кожного воїна один з головних факторів успішності виконання ним його обовʼязків та поставлених задач є його тил.

Нижче Texty.org.ua публікують точку зору автора у вигляді дещо адаптованої прямої мови.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

З початку 2022 року президент видав доволі популістичний, але як показав час, зрубний закон про неможливість отримання українського громадянства тими людьми, які мають, на превеликий жаль для себе, паспорт з двоголовою куркою або бульбофюрера.

Так от розглянемо чому таке рішення негативно вплинуло на велику частину наших воїнів, на прикладах, які я зокрема бачив під час цієї війни у своїх побратимів.

  1. Офіцер, який залишився вірним присязі в Криму. Залишився по факту без нічого: квартири, більшості майна. Переїхав у невідомість зі своєю дружиною і на початках війни служив, але його дружина і діти жили в умовах, які важко назвати нормальними, бо це були казармені бараки. З часом звільнився, але з 24.02.2022 знову в строю, командує однією з найрезультативніших груп, задачі якої в більшості своя залишаться невідомими на широкий загал. Все б нічого, але його дружина громадянка РФ. І вона не може отримати з 2014 року українське громадянство, пройшовши зі своїм чоловіком і «Крим і Рим».
    2. Блогерка, яка з перших днів повномасштабного вторгнення самостійно почала проводити інформаційні кампанії серед росіян, активно проводить далі збори на потреби ССО, НГУ, окремих бригад ТРО. У РФ вже визнана дуже небажаним елементом, який варто покарати. Громадянство України отримати не може.
    3. Дівчина, яка служить бойовим такмедом. З самого початку війни. Брала участь у звільненні Миколаївщини, Херсонщини, Харківщини. Пару контузій. Отримати громадянство не може.
    4. Білорус, який з початку війни воює за нас з вами й досі не має жодних прав у цій країні.

Тепер виникає одне питання: чому ці люди не можуть стати повноправними громадянами України?

Річ у тому, що все впирається не тільки в популістичний закон від нашого президента, а й в недалекоглядності та недолугості написаних законів, які наші депутати не мають бажання опрацьовувати. Ну а нащо? Краще ж піклуватись про незрозумілі ТСК, порятунок сірої чаплі та популістичних тем, які принесуть медійну картинку.

Якщо говорити про саму суть проблеми, бо вона є більш загрозлива для такої категорії людей, ніж здається. В більшості своя вони мають посвідки на постійне місце проживання в Україні, проте ці документи мають термін дії, і це тільки один бік проблеми. Інший бік полягає в тому, що вони мають підкріплюватись іншим офіційним документом — закордонним паспортом, строки дії в яких теж підходять до кінця термін дії.

А для отримання українського громадянства згідно з законом потрібно отримати «довідку про несудимість» у посольстві РФ… Аналогічно і з новим паспортом.

Але хто дасть гарантію того, що ця людина вийде з посольства, бо за всіма міжнародними нормами територія посольства чи консульства є територією держави, які ці установи представляють, і там діють їхні закони? Тобто людина має йти в пащу до голодного лева.

Я вам більше скажу, що подібні категорії людей вже давно готові успішного скласти тести на знання української мови та історії України. Ба більше, своїм коштом пройти поліграф для повної картинки своєї лояльності до України, хоча цього закон не вимагає.

Проте натомість, ми маємо повне не розуміння нашою владою цієї проблеми, та її відверту байдужість до тих людей та їх близьких, які захищають свою країну.

захисники України громадянство права військових закон

Знак гривні
Знак гривні