Заборона на голос і погляд. В Афганістані ввели нові жорсткі закони проти жінок

Талібан запровадив нові жорсткі закони в Афганістані, які забороняють жінкам говорити та показувати обличчя на публіці, а також голосно читати чи співати навіть вдома. Ці обмеження викликали засудження правозахисників.

Фото: Ebrahim Noroozi/AP
Фото: Ebrahim Noroozi/AP

Про це пише The Guardian.

У нових законах, що затвердив верховний лідер Талібану Хібатулла Ахундзада, прописано, що жінки повинні повністю закривати своє тіло, включно з обличчям, щільним одягом на публіці, "щоб не вводити чоловіків у спокусу і порок".

Жіночі голоси також вважаються потенційними інструментами пороку, тому їх не можна буде чути на публіці згідно з новими обмеженнями. Жінкам також заборонено співати або читати вголос навіть усередині своїх домівок.

«Кожного разу, коли доросла жінка виходить з дому без потреби, вона зобов'язана приховувати свій голос, обличчя і тіло», — йдеться в нових законах.

Крім того, жінки не можуть дивитися на чоловіків, які не є їхніми близькими родичами, а водіїв таксі покарають, якщо вони погодяться перевозити жінку без супроводу чоловіка.

Жінки або дівчата, які не дотримуються цих обмежень, можуть бути затримані і покарані так, як вважатимуть за потрібне представники Талібану, відповідальні за дотримання нових законів.

Ці заборони засудила Роза Отунбаєва, спеціальна представниця ООН в Афганістані, яка заявила, що вони розширюють «нестерпні обмеження» прав жінок і дівчат, вже запроваджені талібами з моменту їхнього приходу до влади в серпні 2021 року.

Афганські правозахисники та експерти, такі як президент Афганської асоціації юристів Мір Абдул Вахід Садат, заявили, що нові закони суперечать як внутрішньому, так і міжнародному праву. Він зазначив, що документи порушують основні принципи ісламу і загалом суперечать статтям Загальної декларації прав людини.

Фаузія Куфі, афганська правозахисниця і перша жінка віцепрезидентка парламенту Афганістану, засудила нові закони як прояв ненависті до жінок і заявила, що світова спільнота недостатньо реагує на ці кричущі порушення прав людини.

«Коли кажуть, що жінки не можуть виступати публічно, бо вважають жіночий голос формою інтимності, це неймовірно лякає, але весь світ поводиться так, ніби це нормально. На те, що відбувається, мало хто реагує і коментує, і ця байдужість підбадьорює талібів», — сказала вона.

Шукрія Баракзаї, колишня афганська парламентарка, також висловила занепокоєння тим, що міжнародні організації, такі як ООН та ЄС, намагаються нормалізувати відносини з Талібаном, ігноруючи їхні порушення прав людини.

The Guardian нагадує, що до прийняття нових законів на жінок і дівчат вже поширювалися заборони на освіту та працевлаштування. Крім того, їм заборонили гуляти в громадських парках, відвідувати спортзали та салони краси.

Раніше цього року Талібан також оголосив про відновлення публічного шмагання і побиття камінням жінок за подружню зраду. Правозахисні групи називають політику Талібану щодо жінок «гендерним апартеїдом».

афганістан права жінок талібан

Знак гривні
Знак гривні