Вчені виявили підводну гору, вищу за Олімп (ФОТО)

Команда дослідників-океанографів під керівництвом Інституту океану Шмідта виявила в Тихому океані підводну гору заввишки 3109 метрів.

Підводна гора займає площу близько 70 квадратних кілометрів. Фото: Інститут океану Шмідта
Підводна гора займає площу близько 70 квадратних кілометрів. Фото: Інститут океану Шмідта

Про це пише CNN.

Виявлена гора міститься в Тихому океані за 1450 км від узбережжя Чилі і є частиною підводного гірського хребта, який є домівкою для губчастих садів, стародавніх коралів і рідкісних морських тварин.

Команда науковців досліджувала цей регіон на науково-дослідному судні R/V Falkor під час 28-денної експедиції. Дослідники нанесли гору на карту за допомогою сонарної системи, розташованої під корпусом корабля.

"Звукові хвилі опускаються вниз і відбиваються від поверхні, а ми вимірюємо час, за який вони повертаються назад і проходять вимірювання. Завдяки цьому ми отримуємо дуже гарне уявлення про топографію морського дна.

Це важливо, тому що на сьогодні лише близько 26% морського дна нанесено на карту з такою роздільною здатністю. А морське дно займає 71% поверхні нашої планети", – зазначила Юотіка Вірмані, виконавча директорка Інституту океану Шмідта.

За оцінками океанологів, у світі існує щонайменше 100 000 підводних гір, висота яких перевищує 1 000 метрів. Утім, нещодавно нанесена на карту підводна гора більша за гору Олімп у Греції та майже вчетверо вища за знамениту дубайську вежу Бурдж-Халіфа.

Окрім того, науковці дослідили один із підводних гірських хребтів і виявили регіон, де проживає багато морських тварин, зокрема й рідкісні.

Дослідникам вдалося зафільмувати примарного білого восьминога Каспера, якого вони вперше побачили в південній частині Тихого океану.

Вони також помітили двох рідкісних сифонофор Bathyphysa siphonophores, яких іноді називають літаючими спагеті-монстрами за їхній ниткоподібний вигляд.

Команда також зняла на відео кальмара Promachoteuthis, відомого раніше лише за кількома зібраними зразками.

Ці знахідки стали головними подіями третьої експедиції дослідницького судна до хребта Наска, який міститься в міжнародних водах. За словами Вірмані, цей регіон може стати претендентом на створення першої у світі морської природоохоронної зони у відкритому морі згідно з новим договором ООН, ухваленим у 2023 році.

океан дослідження наука

Знак гривні
Знак гривні