Як цензура в Телеграмі працює на користь Кремля

Російський опозиційний журналіст у вигнанні Андрій Григорʼєв, що підтримує Україну, описав на своїй Фейсбук-сторінці приклади того, як тіньова цензура в Телеграмі приймає рішення на користь Кремля.

Передруковуємо з дозволу автора цей допис в українському перекладі.

Read in English

Durov45

Російський сегмент Інтернету продовжує рвати на собі тільняшки, оголошуючи віртуальний простір бадьореньким Je suis Paul Duroff. Ліберальна частина підтримки Дурова чомусь виходить із того, що перед нами — черговий наїзд держави на свободу обміну інформацією. Ось ця передумова і є від початку хибною.

З 2023 року я все частіше замислююся про пошук запасного майданчика для свого каналу поза Телеграмом.

Причин тому є кілька.

По-перше, у 2023-му Телеграм без будь-яких чітких обґрунтувань заблокував кілька опозиційних башкирських каналів. Блокування дивовижним чином збіглося з черговою серією наїздів на опозицію глави Башкортостану Радія Хабірова.

Це більш ніж показовий кейс. По суті всі представники національних і регіоналістських рухів з того моменту живуть, як на пороховій бочці. Весь контент, який вони викладали у своїх телеграм-каналах, може бути обнулений в один момент на раз два. Адміністрація Телеграма не буде вести з ними діалог.

По-друге — і це я відчув уже на власній шкурі: Телеграм двічі за останній рік обмежував в активності мій особистий акаунт (Григорʼєв — автор особистого Телеграм-каналу "Банный лист. Инструкция по развалу России" — Ред.). Друге з обмежень діє і донині. В обох випадках цьому передували конфлікти з путінськими нацистами. Обмеження позбавляють мене можливості писати в публічних чатах, але це пів біди. Що набагато гірше, я не можу першим надсилати повідомлення левовій частці своїх старих контактів — не кажучи вже про контакти нові.

Тобто, якщо хтось із людей, з якими я спілкуюся роками, не дотримався необов'язкової формальності, внісши мене до переліку в чітко визначений спосіб, — то все, сам написати я йому не зможу, доки не буде знято обмеження. А коли вони, до речі, будуть зняті? А хрін його знає. Бот, який відповідає на мої претензії типовими словесними конструкціями, цього не повідомляє.

Ба більше, я досі навіть не ознайомлений зі звинуваченням, яке дозволило мене обмежити. "Волонтери" адміністрації Телеграм — суто технічно їм можна написати, якщо не задовольняють відповіді бота — просто проігнорували мої листи.

Таким чином Телеграм обмежив мене в можливості:

По-третє — і це мають знати вже всі, хто стежив за останніми переміщеннями власника Телеграму — Паша Дуров для чогось крутився в Баку під час візиту туди Володимира Путіна (окрім того, у 2014-2021 роках він часто і таємно їздив до Росії. — Ред.). Збіг, який неминуче наводить на відповідні думки.

Тому розчарую ліберальних захисників Дурова. Телеграм уже встиг продемонструвати набір інструментів, мета яких — обмежити вільне поширення інформації. Причому за цікавим збігом вигодонабувач цих обмежень — Кремль.

Дуров цензура кремль телеграм

Знак гривні
Знак гривні