Наступ росіян на Покровськ: армія РФ намагається оточити українські позиції, — ISW

У рамках наступальної операції із захоплення Покровська армія РФ зараз здійснює дві тактичні операції й намагається оточити позиції українських оборонців.

Просування росіян на Покровському напрямку у період із 4 по 28 серпня. Карта: Texty.org.ua
Просування росіян на Покровському напрямку у період із 4 по 28 серпня. Карта: Texty.org.ua

Про це йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Перша операція: вздовж лінії Новогродівка-Гродівка на схід від Покровська з метою захоплення Мирнограду і просування до околиць Покровська.

Друга: вздовж лінії Селидове – Українськ – Гірник на південний схід від Покровська. Ця тактична операція спрямована на розширення російського угруповання на Покровському напрямку та усунення вразливих місць для контратак з боку українських військ.

"Російське військове командування, ймовірно, розглядає обидві ці тактичні операції як бажані передумови для початку інтенсивних наступальних дій проти самого Покровська", – йдеться у звіті.

Аналітики ISW нагадують, що головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив 29 серпня, що найбільш інтенсивні бої на Покровському напрямку тривають на східних околицях Гродівки (на схід від Покровська), на південний захід від Гродівки біля Красного Яру, в межах Новогродівки (на південний схід від Покровська) та безпосередньо на схід від Селидового біля Михайлівки (на південний схід від Покровська).

В огляді зазначається, що російські війська намагаються зберегти темпи просування вздовж лінії Новогродівка – Гродівка, щоб швидко захопити Мирноград і вийти до околиць Покровська.

Повідомляється, що російський наступ з Новогродівки до околиць Мирнограду, ймовірно, має на меті обійти основні українські оборонні позиції на північний захід і захід від Гродівки.

Читайте також: Як змінився фронт за місяць. Детальні карти просування росіян

"Нещодавно російські війська оточили українські позиції на південний схід від Покровська вздовж Карлівського водосховища і змусили українські війська відступити з обмежених позицій в цьому районі.

Російські війська, ймовірно, сподіваються досягти подібного ефекту, намагаючись оточити українські позиції між Мирноградом і Гродівкою, хоча залишається незрозумілим, чи зможуть ЗС РФ підтримувати відносно швидкі темпи просування через порівняно велике місто Мирноград і його околиці.

Російські війська можуть спробувати вести бойові дії безпосередньо через українські оборонні позиції вздовж лінії Новогродівка-Гродівка, попри вищі втрати, щоб зберегти темпи просування і спробувати швидше захопити Мирноград. Російські зусилля із захоплення Мирнограда не виключають просування ЗС РФ до східних околиць Покровська, і російські військові, ймовірно, переслідуватимуть ці тактичні цілі в тандемі", – пишуть аналітики ISW.

У звіті зазначається, що просування російських військ до Селидового, а також у напрямку Українська і Гірника, ймовірно, мають на меті ліквідувати відносно великий український виступ на південному краю ширшого російського виступу в напрямку Покровська. Це, додають аналітики, може загрожувати російським наступальним діям у цьому районі.

"Російські війська, ймовірно, сподіваються, що просування в напрямку Українська і Гірника підтримає наступальні операції, що тривають на захід від Донецька, і що наступальний тиск з обох напрямків пригнітить українські сили або змусить Україну відступити з обмежених позицій у сільській відкритій місцевості на схід від Українська і Гірника.

Територія на північ від Красногорівки (на захід від Донецька) – це здебільшого відкриті поля з обмеженим прикриттям, і просування російських військ цією місцевістю, швидше за все, вимагатиме від них великих механізованих атак, які ЗС РФ здійснюють із труднощами", – підсумовується в огляді.

наступ окупантів покровськ фронт

Знак гривні
Знак гривні