"Українська оборона не зламана". Аналіз обстановки на схід від Покровська (КАРТА)

Відставний аналітик розвідки під ніком Journey2Jess поділився думками щодо ситуації на Покровському напрямку, проаналізувавши щоденні зміни на карті цього району від Інституту дослідження війн (ISW). Texty.org.ua публікують переклад аналітики.

Карта фронту в районі Покровська станом на 28 серпня
Карта фронту в районі Покровська станом на 28 серпня

Росіяни витіснили українців з ключових укріплень, які стримували росіян кілька місяців. Українці відійшли з цього місця на наступну підготовлену лінію оборони. Це той самий процес, який повторюється знову і знову. Погляньте ще раз на цю карту та опишіть форму російського наступу.

Широкий, у формі виступу або точковий? Найближчі дві ключові оборонні позиції на півночі та півдні утримуються росіянами чи ні? Рельєф місцевості з хвилястого і ламаного переходить у відкритий степ. Коли настає час, ви обмінюєте несприятливі позиції на кращі. Чим далі вперед цей наступ просувається без справжнього захисту флангів, тим більше він ризикований.

Українська оборона не зламана і не розхитана. Цивільне населення змушене евакуюватися, такою є природа війни. Війна дійшла до них. Це викликано тим, що простір між останньою лінією української оборони та новою лінією зробить цивільне населення мішенню, що згодом напружить українську логістику для надання допомоги чи евакуації.

Росія відчайдушно намагається здійснити прорив. Ви справді думаєте, що Україна не бачить масштабів цього? У них або є сили поблизу, які чекають моменту, щоб щось зробити з російським натиском у певній географічній точці, або є сили, які вони підтягнуть, коли вирішать, що настав час перекинути їх у цей район.

Здається, що Україна добре справляється з забезпеченням прихованості дій, набагато краще, ніж Росія. Хто знає, якої точки чекає Україна?

Цією точкою може бути височина, на якій стоїть Покровськ. Місцями на 100 метрів вище, але в середньому на 50. Допомагає річка. Це наступна логічна лінія. Так ви переходите на вигідну місцевість і контролюєте поля вогню. Росіяни перебувають на виступі шириною 8 км і глибиною 17 км з незахищеними флангами.

Два географічних бар'єри, з якими росіянам доведеться боротися. Один тягнеться з північного заходу на південний схід з центром у Покровську, інший – це загалом підйом місцевості протягом 20 км на 3 км вшир прямо перед віссю наступу. За всіма ознаками, українські війська відійшли в належному порядку. Я очікую, що Росія зіткнеться з ними приблизно там.

Південно-східний кут залежить від міцних українських позицій за межами виступу, знову ж таки на височині відносно російського вектора атаки, з річкою між ними. Північний кінець – це все ще підйом в гору для Росії, є річка, і дві менші українські позиції є тиловими якірними точками цієї лінії. І вони перебувають на вищій місцевості, ніж росіяни.

Потенціал для прориву росіян існує. Однак тоді вони опиняться на пласкій рівнині, де менше сіл, більше відкритих територій, лісів мало, а доріг менше. Це прискорює пересування, доки вас не помітять. Це ландшафт, що вбиває броню та логістику.

Вона чудово підходить для маневрової війни, якщо у вас швидкісна операція з використанням легкої піхоти. Росія такого не вміє. У 21-ї бригади недостатньо сил розвитку успіху, щоб їх не розгромили українські резерви, коли ці сили розтягнуться. Жодного залізничного сполучення не залишилося. Без залізниць Росія дуже громіздка і повільна. Вантажівки на мостах.

Російська логістика – це не СРСР, їм ледве вдається реагувати на вторгнення на свою територію, і це в місці, де у них є потяги. На рівнинах безпілотники влаштують собі бенкет на всю губу. Первісні ВДВ вже давно двічі вбиті в Україні, силами швидкого реагування тепер будуть БТРи та вантажівки. Вони не дуже добре справляються з ..... ну, з усім, що вибухає.

Як і в усьому іншому в цій війні, не буде ніякого чарівного прориву або прориву, який розвалить будь-яку зі сторін. Сили занадто великі, а вбивати занадто легко. Місцевість погана, паливо обмежене, зв'язок призводить до плутанини та хаосу. Росія не піде дуже далеко. Так само як Україна зараз не зайде далеко в Росії, якщо вони знову не змінять правила.

Україна відправила 15 тисяч в Росію. У них все ще є принаймні ще одна важка бригада десь на Донбасі, яка не залучена. Думаю, 47-ма.

Наразі українська сторона ще не визначилася з тим, чи готова вона до контратаки на цій ділянці фронту, ймовірно, тому, що план полягає в тому, щоб відступити до річки аж до Покровська.

битва за донбас фронт військова аналітика покровськ наступ окупантів

Знак гривні
Знак гривні