Масована атака 26 серпня та її продовження 27-го: куди били росіяни (КАРТА)

У понеділок 26 серпня Росія здійснила один з наймасованіших ракетно-дронових ударів по Україні від початку повномасштабного вторгнення. Окупанти атакували об'єкти в 15 областях. Головна ціль — енергетика. Але під удар потрапила й інша цивільна інфраструктура в Київській, Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській, Львівській та інших областях. На основі даних з відкритих джерел Texty.org.ua візуалізували місця, куди цілили російські ракети та безпілотники.

Read in English

Карта масованих обстрілів України 26-27 серпня 2024 року з боку РФ

На Київщині ворог вдарив по Київській ГЕС у Вишгороді — дамба без серйозних пошкоджень, а проїзд там відновили. Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко розказав про ще один атакований енергетичний об'єкт, але не уточнив, який саме. За словами голови Запорізької ОВА Івана Федорова, під час масованої атаки перекривали й рух греблею Дніпро ГЕС у Запоріжжі. Не зрозуміло, чи Київська ГЕС продовжуватиме генерувати електроенергію.

Росіяни також цілили у електричні підстанції на Харківщині, Одещині, Вінниччині, Житомирщині, Рівненщині, Львівщині та Івано-Франківщині. В обласних центрах повідомляли про аварійні відключення світла та води.

Під ударом окупантів також опинилася залізниця, нафто сховища та велике газосховище поблизу Стрия. Минулого сезону там зберігали газ багато європейських компаній.

Руйнувань зазнали житла українців. Зокрема росіяни вдарили “Шахедом” по будинку в Луцьку, а на наступний день 27 серпня знищили готель в Кривому Розі — вбили двох людей та поранили ще пʼятьох.

Варто зазначити, що ЗСУ добре підготувалися до відбиття цієї атаки. З'явилося відео на якому Шахеди збивають з гвинтокрила, чого не було раніше. Також українці спостерігали збільшення мобільник груп, котрі полюють на Шахеди.

Ще одна особливість цієї атаки: росіяни вперше вдарили по українських електропідстанціях ракетами з касетною бойовою частиною, - про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Також за словами прем'єра, цього разу допоміг споруджений захист. Він повідомив, що в 2022 році було вирішено створити три рівні захисту для енергетичних об'єктів. Обкладення габіонами — від прямого влучання. Залізобетонні укриття для трансформаторів та інших об'єктів розподілу електроенергії. Також Шмигаль розповів й про третій рівень захисту — проект у вигляді величезних споруд, які мали накривати підстанції в розмірі трьох футбольних полів. Однак до цього часу не зрозуміла доцільність будівництва таких експериментальних фортифікацій. Оскільки це коштує сотні мільярдів гривень.

Перевірити слова Шмигаля про вплив захисних споруд наразі не можливо.

атака маршрут атака дрони карта карта атак РФ атака на Київ

Знак гривні
Знак гривні