Можливий успіх у середньостроковому періоді Курської операції не має дати Сирському картбланш на "затяги", — Безугла

Народна депутатка Мар'яна Безугла на своїй сторінці у фейсбуці поділилася думками щодо "найамбітнішого проєкту головнокомандувача ЗСУ" Олександра Сирського — перенесення війни на територію РФ.

Фото: Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine
Фото: Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine

Безугла пише, що ідея спробувати перенести війну на територію агресора виникла давно, і українські спецслужби, а також тодішній керівник східного фронту "Хортиця" Сирський, її підтримували.

Однак, стверджує нардепка, проти виступав попередній головнокомандувач ЗСУ Залужний, ігноруючи політичний тиск з боку президента. Він відмовлявся працювати в цьому напрямку, оскільки був прихильником лінійних операцій.

Водночас Сирський, за словами Безуглої, наполягав на пошуку незахищених місць та стрімких атаках, що запропонував для звільнення Харківської області у 2022 році. І хоча Залужний не підтримав цю ідею, на Ставці Сирський домігся втручання президента, і Харківський контрнаступ відбувся.

Безугла пише, що коли Олександр Сирський став головнокомандувачем ЗСУ, він почав планувати "дещо серйозніше".

"Скажу чесно, на тлі суцільних менеджерських провалів, які були цілком очікуваними, оскільки Олександр Станіславович терпить фіаско у середньостроковому плануванні, підготовці резервів та елементарно не виховує собі сильних лідерів-помічників, а все замикає на особистий мікроменеджмент, Головнокомандувач ЗСУ став одержимий ідеєю показати себе знову в активних діях", — зазначає нардепка.

На її думку, у процесі підготовки та в силу такого автократичного способу управління було дещо "забуто" інше.

"Авдіївка, після якої росіяни пройшли 30 км по непідготовлених позиціях, Харківщина, Торецька ротація та скандали з Содолем, непідготовлена Покровсько-Мирноградська агломерація та багато іншого були не на часі на тлі активних планів нашого, я це визнаю, єдиного полководця.

Наразі в Україні такий типаж дійсно зародився тільки в одній людині, і цей вольовий варіант мислення доволі специфічний, а наш до того ж базується на радянській класичній школі з системними знаннями, але з тим же фактичним ставленням до людського життя", — закидає головнокомандувачу ЗСУ Безугла.

На її думку, принципова різниця Курської операції порівняно з "бездарним наступом Залужного у 2023 році на півдні" базується на трьох речах: несподіванка, елітні підрозділи, інформаційна тиша.

"Прийняти рішення, що саме десантно-штурмові війська (ДШВ) гратимуть ключову роль, Олександру Станіславовичу було морально важко, адже він, будучи командувачем сухопутних військ 5 років поспіль, не має відношення до того, що наші десантники стали найбоєздатнішою та найскоординованішою частиною армії, мають спільноту, культуру та більш-менш сталі колективи управління.

Ба більше, він методично намагався «розмити» ДШВ і як тільки став Головнокомандувачем ЗСУ, запустив процес перетворення ДШВ на піхоту. Цей процес на стадії фінального планування мав ще й додаткову мету: якби прорив не вдався, то вина була б на ДШВ та на командуванні зокрема, що дало б змогу пришвидшити інтеграцію в сухопутні війська та відвести удар від Головнокомандувача ЗСУ, бо "то ж ДШВ, не мої, зіпсовані", — пише Безугла.

Нардепка також критикує Сирського за те, що він "недоукомплектував ключові бригади, а натомість використав збільшену кількість мобілізованих для створення нових небоєздатних "бригад-зомбі".

"Мало того, комбриги, яким було визначено завдання підготовки до активних дій, мали продовжувати активні бойові дії на сході і були змушені готуватися на половину або третину своїх сил.

Але це ще не все. Задум виглядав як "завдання 200" в один кінець. Не витримавши такого ставлення, один з найавторитетніших командирів десантників, комбриг 80-ї бригади Еміль Ішкулов відкрито зазначив Головнокомандувачу ЗСУ про нереалістичність завдання. Це було непублічно. Але реакція Сирського — звільнити комбрига без жодних пояснень, призначити більш слухняного і не врахувати ризики — обурила весь колектив бригади та набула суспільного резонансу.

Мало того, Ішкулов не піддався і в коментарі сказав правду щодо ситуації, згадавши як політичний тиск щодо операції, так і позицію Головнокомандувача ЗСУ. Без деталей щодо задуму, звісно. Комбрига не поновили, але сталося дещо інше: задум таки удосконалили, і це можна вважати позитивним результатом, що врятувало не одне життя", — розповідає народна депутатка.

Читайте також: "Не можна пов’язувати війну і політику". Екскомбриг 80-ї бригади розповів про своє відсторонення і розмову з Сирським

Безугла також пише про те як, на її думку, Курська операція може зашкодити східному фронту, зокрема обороні від наступу росіян у Донецькій області.

"Якщо різні підрозділи з’являються там, то вони звідкись забираються. Наприклад, з Торецька було знято бригаду ДШВ, яка стабілізувала оборону міста після дивної необґрунтованої ротації 24-ї бригади (писала раніше: підрозділ, який стояв понад рік і контролював обстановку, було переведено до Часового Яру, а росіяни зайшли у два наші міста). Наразі третина Торецька вже не під нашим контролем. Оборона міста хаотична, його обороняють недосвідчені нові підрозділи, про що знають і росіяни, як і ми знаємо, які їхні бригади атакують і де.

Другий приклад — ротації на Покровському напрямку, які вже призвели до катастрофічних наслідків: Мирноград знаходиться за 9 км від ворога і за 2,5 роки не був підготовлений до оборони, що зокрема елементарно видно з будь-якого супутникового знімка. Але це ще не все. Зараз обороні Донецької області з висоти Головкома ЗСУ приділяється ще менше уваги, і водночас останні кадрові ротації генералітету на сході викликають ще більше занепокоєння", — наголошує нардепка.

Вона стверджує, що, попри заміну Содоля на Гнатова на посаді командувача об’єднаних сил, більшість керівників угрупувань залишилися на своїх місцях і діють за "содолівською" методикою: "вперед, вперед".

Читайте також: "Кадрова катастрофа". Чому новий керівник фронтом Юрій Содоль наразився на хвилю критики

"Залишаються всі ті системні проблеми в ЗСУ, про які я писала раніше. Але є і дещо нове. Наприклад, "під шумок" Курської "ейфорії" Сирський випустив розпорядження про відправку всього новоствореного Командування сил безпілотних систем, яке очолює Сухаревський і яке створювалося попри його бажання, на схід, що фактично означає його ліквідацію як інституції.

А "сірий кардинал" Сирського генерал "гаманець" Голоднюк проводить ряд цікавих реорганізаційних змін із зачисткою молоді та незгодних на стратегічному рівні. І це лише кілька прикладів", — підсумовує Безугла.

курська операція проблеми в ЗСУ сирський наступ на сході безугла

Знак гривні
Знак гривні