Як просувається операція України у Курській області, — The Economist

Британський журнал The Economist аналізує, як просувається операція Сил оборони у Курській області. Texty.org.ua публікують ключові фрагменти матеріалу.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Видання зазначає, що операція України в Курській області РФ просувається швидше, ніж багато хто наважувався думати.

Джерело в українських силах безпеки повідомляє, що до суботи 10 серпня деякі підрозділи просунулися на 40 км вглиб Росії в напрямку обласного центру Курська.

The Economist пише, що атака, яка готувалася в секретності, застала Кремль зненацька. Близько 76 000 місцевих жителів втекли, а російська влада оголосила там надзвичайний стан. Відсутність добре організованої евакуації обурила багатьох. Володимир Путін назвав це масштабною "провокацією".

Журнал цитує очільника Сумської обласної військової адміністрації Володимира Артюха, який каже, що український успіх став "холодним душем" для росіян. "Вони відчувають те, що ми відчували роками, починаючи з 2014 року. Це історична подія", — додає він.

"Але розповіді українських поранених свідчать про те, що це не була прогулянка в парку, і вона залишається ризикованою", — йдеться у статті.

Видання описує, як поранені українські військові лікуються в одному зі шпиталів.

28-річний десантник 33-ї бригади з позивним Ангол розповідає, як його поранило, коли він був на відстані близько 30 км вглиб Росії. Він достеменно не знає, що в нього влучило — артилерія чи бомба. Все, що він пам'ятає, це те, як впав на землю і закричав "триста". Він стверджує, що до того моменту росіяни тікали, кидаючи техніку та боєприпаси так швидко, як тільки могли.

Інші солдати згадують страшний гул російського неба. "Україна розмістила в цьому районі багато засобів протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби, але безпілотники та авіація знаходять шляхи прориву", — зазначається в статті.

Піхотинець Микола, що був у першій групі, яка перейшла на територію Росії, каже, що російська авіація атакувала, як тільки вони увійшли в перше село. У другому селі групу обстріляли з гелікоптерів. Микола згадує, як кинувся на землю, а потім почув звук падіння гелікоптера, збитого українською зенітною ракетою. Він зламав ребро, і його евакуювали.

The Economist пише, що деякі аспекти української операції, вочевидь, були ретельно сплановані. Оперативна безпека забезпечила елемент несподіванки, що є вирішальним аспектом війни.

"Ми відправили наші найбільш боєздатні підрозділи до найслабшого місця на їхньому кордоні", — розповідає джерело в Генеральному штабі, яке перебуває в регіоні. — Солдати-строковики зіткнулися з десантниками і просто здалися".

Але, додає видання, інші аспекти операції вказують на певний поспіх у підготовці. Усіх трьох військові, про яких йдеться в статті, забрали з передових позицій на сході України лише за добу до початку операції.

"Кінцева мета української операції досі залишається незрозумілою: чи має вона на меті просунутися далі, до Курська? Чи планується окупувати частину території назавжди, можливо, як розмінну монету на переговорах, або ж вона має намір відступити, завдавши Володимиру Путіну максимального збентеження? Не схоже, щоб Україна зміцнювала свої позиції в якомусь серйозному сенсі", — йдеться у матеріалі.

Читайте також: Сили оборони контролюють щонайменше 320 км² Курської області (КАРТА)

Британський журнал припускає, що мінімальною метою, вочевидь, є виведення частини російських військ з Харківщини та Донбасу, які є основними центрами бойових дій. Однак, додає тижневик, за попередніми даними, результати є непереконливими. Росія перекинула війська з харківського фронту, але поки що набагато менше з життєво важливого донбаського напрямку.

"Їхні командири не ідіоти, — каже джерело в українському Генштабі. — Вони перекидають війська, але не так швидко, як нам хотілося б. Вони знають, що ми не можемо розширити фронт. Вони знають, що ми не можемо протягнути логістику на 80 чи 100 км".

Джерело видання застерігає від порівняння вторгнення на Курську з успішним швидким поверненням Україною більшої частини Харківської області наприкінці 2022 року. За його словами, російська армія зараз ставиться до війни більш серйозно: "Небезпека полягає в тому, що ми потрапимо в пастку, і Росія зітре нам зуби". У неділю міністерство оборони Росії заявило, хоча і не вперше, що "зірвало" спроби українських військ прорватися вглиб Росії.

"Математика війни ніколи не була на боці України, яка мусить керувати своїми обмеженими ресурсами, а наступ вглиб незахищеної російської території ризикує погіршити ситуацію. Але операція вже покращила один важливий нематеріальний складник — моральний дух, який дозволяє Україні перемагати обставини вже майже три роки.

Чи то в урядових кабінетах у Києві, чи то у прифронтових шпиталях, де лікують поранених, нація вірить, що вона виявила вразливе місце в броні Володимира Путіна. Втомлені, брудні та виснажені, солдати кажуть, що не шкодують про участь у ризикованій операції, яка вже забрала життя десятків їхніх товаришів: вони б знову миттю приєдналися до неї", — підсумовує The Economist.

стратегія атаки на території РФ зсу курська операція

Знак гривні
Знак гривні