Три найімовірніших цілі Курської операції: розбір військового експерта Згурця

На тлі відсутності офіційних коментарів з боку української влади та командування питання щодо цілей Курської операції можуть бути різними, але найімовірніших три: унеможливити наступ противника, примусити його до ротації та створити санітарну зону.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Про це в інтерв'ю Forbes Україна розповів директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

Курська операція як контрзахід. «Загрози з Курської області існували, про це казав голова ГУР Кирило Буданов. Угруповання «Сєвєр» – це 70 000 осіб, у нас – 50 000. Тобто ціллю може бути унеможливлення наступальних дій ворога з Курської області на Сумщину».

Примусити ворога до ротації сил

«Примусити ворога реагувати на нові загрози, перекидати на Курську область сили та засоби з інших напрямків, з тієї самої Білгородської області, спростити ситуацію нашим військам на харківському напрямку», – пояснює Згурець.

Створення санітарної зони

Ділянка, на яку наступають ЗСУ, географічно обмежена річками, розповідає Згурець. Там і місто Суджа з правого боку, і село Нижній Клин, куди просувалися українські сили. «Таку санітарну зону ворог буде вимушений зачищати, але це складно – річки дають можливість утримувати цю ділянку. Це буде створювати політичні ризики в Росії щодо того, що вони не можуть контролювати свою територію. Це можна використовувати в певних політичних діях із нашого боку», – пояснює військовий експерт.

На думку Згурця, місто Суджа, до якого, якщо вірити відкритим джерелам, підібралися ЗСУ, для нас важливе не лише газогоном. «Це транспортний хаб у Білгородську область, там проходить пряме залізничне сполучення. Всі угруповання Білгородської області зараз переправляються цією залізницею», – пояснює він. 

Згурець вважає: якщо ми будемо утримувати цю ділянку, а ворог буде її знищувати, наприклад, за допомогою КАБів, ми будемо зазнавати втрат. «На якомусь етапі постане питання: яка ціна та сенс цієї операції з боку українського військового керівництва», – розвиває він свою думку.

«Тоді три найімовірніші версії щодо цілей цієї операції, про які я говорив вище, мають бути сприйняті не тільки військово-політичним керівництвом України, а й суспільством», – пояснює він і додає, що саме суспільно-політична компонента матиме вплив на цю історію.

стратегія атаки на території РФ курськ

Знак гривні
Знак гривні