Дрони та роботи. В яких технологіях Україна випереджає Росію: розповідає командир "Ахіллесу"

У роботизованих технологіях задає темп Україна, а не Росія. В України є державні розробки роботизованих платформ, які за своєю якістю переважають російські.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Про це у коментарі Liga.net розповів командир батальйону безпілотних авіакомплексів "Ахіллес" 92 ОШБр Юрій Федоренко.

За словами Федоренка, наземні роботизовані платформи розвиваються дзеркально з ворогом.

"Але у нас є такі державні розробки, які за своєю якістю, інженерною думкою, переважають ті розробки противника, які він тестує на лінії бойового зіткнення. Тому я б сказав, що тут все-таки ми задаємо темп, а не Російська Федерація", – зазначив він.

Військовий наголосив: кожна доставка провізії і боєприпасів, або ж мінування передової позиції – це великий ризик. А системи, які допомагають завозити необхідну провізію, зокрема для облаштування позицій, та забирати важко поранених чи мінувати територію – надзвичайно актуальні.

"Тому запит в Силах оборони на них надзвичайно високий", – акцентував Федоренко.

Виключно українська розробка

Також командир батальйону "Ахіллес" зазначив, що Україна випереджає Росію у нічних бомберах – колишніх аграрних гексакоптерах, які використовували для знищення шкідників на полях та для збагачення землі мінералами. 

"Коли почалася повномасштабна війна, хтось подумав, що ми ж можемо так само успішно чіпляти на них боєприпаси і скидати на голову ворога", – поділився він.

Військовий акцентував – саме так був започаткований шлях до нічних бомберів, які надалі Росія назвала "Бабою-ягою".

За період повномасштабної війни з цивільних коптерів вони перетворилися на військові, пройшли низку модернізацій протягом 2023-2024 років, зауважив Федоренко.

Також він акцентував, що зараз це – зовсім різні засоби, які ефективні у війні проти Росії і виконують кілька основних функцій:

"Це – виключно українська розробка, їх випускають ряд українських компаній, поставляють війська, аналогів у світі немає", – підсумував він.

У чому перевага росіян

Натомість, каже командир батальйону "Ахіллес", російська армія має певну перевагу у Mavic та FPV-дронах, адже це пов'язано з відносинами між Китаєм та РФ: росіяни спроможні закупати напряму велику кількість коптерів та комплектуючих.

За його словами, Росія також має перевагу у дронах типу "Крило", однак Сили оборони поступово вирівнюють баланс.

переваги війна технології дрони роботизовані системи

Знак гривні
Знак гривні