Гарріс обрала кандидата у віцепрезиденти. Хто такий Том Волц і як він ставиться до України

Кандидатка у президенти від демократів Камала Гарріс обрала кандидатом у віцепрезиденти США Тіма Волца. До приходу в політику він працював вчителем державної школи, футбольним тренером і нацгвардійцем. А також беззаперечно підтримував Україну.

© EPA/ DAVID MUSE
© EPA/ DAVID MUSE

Про це пише BBC Україна.

Уродженець сільської місцевості штату Небраска, Волц улітку займався землеробством і полюванням, а в 17 років вступив до Національної гвардії. У добровольчих силах він прослужив 24 роки.

На посаді губернатора Міннесоти Волц розповідав, як Закон про реінтеграцію військовослужбовців 1944 року (GI Bill), що передбачав пільги для військових, забезпечив оплату його освіти в коледжі.

Озброївшись ступенем викладача, Волц упродовж року викладав у Китаї десь у час різанини на площі Тяньаньмень, коли внаслідок розгону силовиків загинули тисячі протестувальників.

Після повернення додому в Небраску Волц працював учителем і тренером з американського футболу, аж поки дружина, яка також вчителювала, не забрала його до рідної Міннесоти. Зараз у них двоє дітей.

На посаді тренера у середній школі Манкато Вест Волц допоміг створити програму американського футболу, яка привела школу до першого чемпіонату штату.

Тім Волз 12 років був членом Палати представників Конгресу США. Під час роботи на цій посаді він проголосував за Закон про доступне лікування, наймасштабнішу реформу системи охорони здоров'я в історії США з середини 1960-х років, був співавтором заходів на підтримку праці, включаючи законопроєкт про підвищення мінімальної заробітної плати, а також підтримав невдалу спробу обмежити викиди вуглецю.

У 2018 році Волц переміг на виборах губернатора Міннесоти з перевагою в понад 11 балів, але його перший термін був затьмарений пандемією коронавірусу і вбивством Джорджа Флойда поліцейським у Міннеаполісі.

Республіканці жорстко критикували Волца за повільне втручання Національної гвардії, навіть коли деякі протести набули насильницького характеру.

Губернатора все ж переобрали, і його другий термін був напруженим, бо демократи контролювали законодавчий орган штату з перевагою лише в одне місце.

Підтримка України

Щодо України та її опору російській агресії Волц, судячи з його заяв, дотримується тієї ж позиції, що й більшість провідних політиків Демократичної партії: Україні треба допомагати.

Ще на початку березня 2022 року Тім Волц підписав указ з вимогою до державних органів розірвати наявні з російськими компаніями та утриматись від майбутніх контрактів з російськими компаніями.

У лютому 2024 року Міннесота під керівництвом Волца встановила особливі відносини з Чернігівською областю України.

"Міннесота продовжить підтримувати Україну, яка захищає свободу та демократію, — написав із цього приводу Волц у мережі Х. — Я відвідав посольство України, щоб встановити офіційні відносини між громадським, приватним та науковим секторами Міннесоти та Чернігівської області, зміцнивши зв'язки нашого штату з Україною".

Посол України у США Оксана Маркарова вважає Тіма Волца другом України. За її словами, серед американських губернаторів, які активно підтримують Україну, "губернатор Волц – безумовно один з лідерів такої підтримки і надійний друг нашої країни".

Нагадаємо, віцепрезидентка США Камала Гарріс здобула підтримку 99% делегатів Демократичної партії під час онлайн-голосування за висунення її кандидатури на президентських виборах. Тепер висунення Гарріс має формально підтвердити з'їзд, який розпочнеться 19 серпня в Чикаго.

вибори у сша гарріс демократи допомога сша

Знак гривні
Знак гривні