У США перед виборами активізувалася неонацистська терористична група на чолі з лідером із Росії, — Guardian

Одна з найстаріших неонацистських терористичних груп The Base ("Основа"), що базується в США, намагається продовжувати свою підпільну діяльність з початком президентської виборчої кампанії. Засновник і очільник угруповання, що живе в Росії, шукає в США "лідера команди А".

Засновник і лідер "Бази" Рінальдо Наццаро. Фото: The Villanovan
Засновник і лідер "Бази" Рінальдо Наццаро. Фото: The Villanovan

Про це пише The Guardian.

51-річний Рінальдо Наццаро, колишній співробітник Пентагону й аналітик Департаменту внутрішньої безпеки (DHS), який став засновником The Base, написав у своєму особистому Telegram-акаунті, що він шукає лідера для своєї організації в Штатах і готовий платити йому зарплату до 1200 доларів на місяць.

Наццаро, який є об'єктом розслідування ФБР, вже багато років не з'являвся на території США. Після нещодавнього сплеску заворушень на расовому ґрунті у Великій Британії влада на Заході дедалі більше занепокоєна тим, що Росія спонсорує ультраправих екстремістів, зазначає британське видання.

Напередодні президентської виборчої кампанії 2020 року "Основа" вважалася внутрішньою терористичною загрозою. Група дотримується принципів акселераціонізму — гіпернасильницької політичної доктрини, яка закликає послідовників прискорити розпад суспільства за допомогою терористичних актів.

Наццаро чітко вказує, що "лідер команди А", якому, за його словами, має бути 21 рік, повинен мати дійсне водійське посвідчення і не мати судимостей, також повинен володіти певними навичками. Зокрема, "мати знання і досвід у польових роботах, виживанні в дикій природі та/або тактиці малих підрозділів".

"Попередній військовий досвід не обов'язковий, але дуже бажаний, — зазначив він. — Як керівник групи, ви будете відповідати за набір, перевірку та утримання групи А з 6 (або, можливо, 12) осіб; організацію, проведення та документування тренувань групи щонайменше раз на місяць".

Розслідування Guardian 2020 року показало, що Наццаро придбав кілька акрів незабудованої землі поблизу міста Репаблік, штат Вашингтон, яку він мав намір використати як полігон для тренувань "Основи". В його останньому оголошенні про вакансію йдеться про кандидата, який бажано проживає поблизу Репабліка і цієї землі.

В оголошенні Наццаро закликає лідера спланувати місце зустрічі в цьому регіоні як своєрідний воєнізований стартовий майданчик на випадок громадянської війни або суспільного колапсу.

Наццаро, який одружений на громадянці Росії і, як вважають, живе в Санкт-Петербурзі, вже давно стикається зі звинуваченнями, що він є агентом російської розвідки.

The Guardian зазначає, що російські спецслужби серйозно підозрюються в нещодавніх операціях з дестабілізації у Європі, фінансуванні ультраправих екстремістів, саботажі критично важливої інфраструктури та цілеспрямованих вбивствах — все це з метою підірвати Захід і його підтримку України.

Видання нагадує, що з'явившись у 2018 році, "Основа" вже стала об'єктом масштабного загальнонаціонального контртерористичного розслідування ФБР, в результаті якого більше десятка її членів опинилися у в'язниці. За ці роки члени The Base спланували вбивство в Джорджії та масові розстріли, а кілька країн визнали її офіційною терористичною організацією нарівні з "Ісламською державою".

Минулого тижня Європейський Союз додав "Основу" до списку терористів, зробивши її першою ультраправою організацією, яка потрапила до його санкційного списку.

Кілька джерел у сфері боротьби з тероризмом, які спілкувалися з Guardian, підтвердили, що голландські та бельгійські урядовці занепокоєні діяльністю The Base та її зростаючою присутністю в їхніх країнах, через що групу внесли до списку санкцій ЄС.

"У 2023 і 2024 роках база розмістила фотографії членів організації або фотографії пропагандистської діяльності нібито в Бельгії, Болгарії, Німеччині, Італії, Нідерландах, Польщі, Сербії, Швеції та Україні", — розповів аналітик Проєкту з протидії екстремізму Джошуа Фішер-Берч. Минулого тижня база розмістила фотографію нового члена у Франції.

терористи вибори у сша санкції неонацизм росія-сша

Знак гривні
Знак гривні