Ситуація на Покровському напрямку погіршується: росіяни швидко просуваються (КАРТИ)

Ситуація на Покровському напрямку погіршується. Російські війська просуваються зі швидкістю до кілометра на добу. За два тижні вони просунулася щонайменше на вісім кілометрів.

Про це пише військовий експерт й OSINT-аналітик Джон Гелін.

Він зазначає, що тиждень тому Україна втратила село Прогрес після 48 годин боїв. Українські підрозділи, що оборонялися, відійшли на захищеніші рубежі, а підкріплення з 47-ї бригади також було змушене відступити через нестачу піхоти. Після втрати села росіяни просувалися до 1 км на день.

Карта: Джон Гелін
Карта: Джон Гелін

"Ситуація на Покровському напрямку є наслідком того, що багато довгострокових і короткострокових викликів, з якими стикаються українці, з'явилися одночасно.

Найсуттєвіші – це питання з керівництвом і кадровою ситуацією, які ми обговорювали ще з весни", – пише Гелін.

Він нагадує, що українські бійці постійно критикують своїх командирів за надто повільні, погані або навіть саморуйнівні рішення. Війська, оточені під Прогресом, очевидно, так і не отримали команди на відхід, констатує експерт.

"Складається враження, що Україна все ще витрачає життя своїх солдатів, щоб утримати якомога більшу територію.

Це зрозуміло з політичної точки зору, але це означає, що командири на передовій мають дуже мало простору для маневру і змушені залишати своїх людей на небезпечних позиціях", – пише осінтер.

Ця проблема, додає він, загострюється питанням людських ресурсів та резервів. Більшість боєздатних українських військ зараз перебувають на фронті. Росії вдалося створити кілька кризових ситуацій протягом літа, які зв'язали ресурси та резерви України, пояснює Гелін.

"Маючи мало резервів, для вирішення цих кризових ситуацій Україні потрібно перекидати підкріплення з однієї частини фронту на іншу. Щоб зміцнити оборону в одному місці, Україна вимушена зробити вразливим інше. Це постійне гасіння вогню пропікає українські війська наскрізь", – зазначає аналітик.

Виснажені підрозділи рідко вдається відвести з лінії фронту, оскільки їх немає ким замінити. А свіжі сили, які іноді можуть прислати на заміну, або недостатньо навчені, або фізично невитривалі через вік, пише Гелін.

"Росія прагнула виснажити українців. Зараз, вперше, їй вдалося створити кілька великих осередків бойових дій в різних регіонах одночасно. За літо накопичилися кризи з Очеретиним, Харковом, Часовим Яром, Торецьком, а тепер і з Прогресом.

З огляду на численні пожежі, які потрібно гасити (в Торецьку все ще тривають бої, а на Харківщині атакують обидві сторони), Україна не може просто спробувати кинути все на Прогрес, як вона це зробила на Харківському напрямку. До того ж росіяни перекинули нові підрозділи для посилення атак", – йдеться в огляді.

Експерт прогнозує, що посилення мобілізації полегшить ситуацію восени, але підкріплення ще далеко і до того ж невідомої якості.

Карта: Джон Гелін
Карта: Джон Гелін

"Росія, безумовно, має кілька тижнів, навіть кілька днів, щоб спробувати скористатися ситуацією.

Україні потрібно буде знайти розв'язання цієї проблеми з тими обмеженими ресурсами і в рамках тих політичних обмежень, які вона має.

На щастя, багато російських підрозділів також виснажені, а російські ресурси не безмежні.

Україні і раніше вдавалося виходити з небезпечних ситуацій. Якщо Силам оборони вдасться зупинити або навіть вичерпати хвилю російського наступу до того, як на фронті почнуть з'являтися нові хвилі мобілізованих, кризу вдасться відвернути.

Росія, схоже, кидає всі сили, щоб зламати українців до того, як це станеться", – підсумовує Гелін.

Нагадаємо, як зазначав OSINT-аналітик C Schmitz, попри повільне і виснажливе просування Росії в районі Часового Яру, Сили оборони мають постійно реагувати на прямі атаки росіян на фланги оборони у місті. Експерт застеріг, що якщо росіяни скористаються прогалиною в обороні, ситуація біля Часового Яру може різко ускладниться, а це одразу ж поставить Костянтинівку під тиск, що, ймовірно, означатиме перемогу росіян у цьому секторі.

Карта: Deep State
Карта: Deep State

Згідно з останніми оновленнями карти моніторингової групи Deep State, станом на 29 липня ворог просунувся біля Спірного, Роздолівки, Тимофіївки, Прогресу, Костянтинівки, в Північному та Залізному.

Про активне просування російських військ на Донеччині також повідомляє британська розвідка. Зазначається, що просуваючись, росіяни окуповують села та наближаються до Покровська.

"Сухопутні війська РФ постійно просувалися на захід, взявши під контроль кілька сіл і наблизившись до логістичного вузла Покровська", – зазначили аналітики розвідки.

Також у зведенні Міноборони Британії додали, що російські окупанти просувалися на північ до Нью-Йорка. За місто тривають бої між ЗС РФ та Силами оборони України.

У свіжому зведенні Генштаб ЗСУ повідомив, що минулої доби російські загарбники штурмували 11 напрямків фронту, найбільше атак ворога відбулося на Покровському і Курахівському напрямках, загалом відбулося 149 бойових зіткнень.

На Покровському напрямку Сили оборони за добу зупинили 52 атаки. Ворог атакував у районах десяти різних населених пунктів. Найактивнішим був біля Новоолександрівки, Желанного та Прогресу.

наступ окупантів часів яр покровськ донеччина

Знак гривні
Знак гривні