Командування ДШВ оприлюднило заяву про кадрове рішення щодо командира 80-ї бригади

Командування Десантно-штурмових військ Збройних сил України після розголосу у ЗМІ про зняття з посади комбрига 80-ї ОДШБр, полковника Еміля Ішкулова, оприлюднило офіційну заяву.

Командир 80 окремої десантно-штурмової Галицької бригади Еміль Ішкулов. Фото: УП
Командир 80 окремої десантно-штурмової Галицької бригади Еміль Ішкулов. Фото: УП

"Полковник Еміль Ішкулов дуже досвідчений кадровий бойовий офіцер, який пройшов всі командні ланки в підрозділах українського десанту, повний лицар орденів Богдана Хмельницького. На початку збройної агресії рф проти України в 2014 році командував розвідувальним взводом 25 окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, де пройшов шлях до командира парашутно-десантного батальйону.

В подальшому успішно виконував надважкі бойові завдання, зокрема командуючи окремим підрозділом 81 окремої аеромобільної Слобожанської бригади на південному напрямку, а згодом досить тривалий час Галицькою бригад ДШВ на Бахмутському напрямку.

Відповідно, враховуючи безцінний бойовий та командирський досвід цього офіцера, рішенням військового керівництва, полковника Ішкулова буде призначено на вищу посаду.

Це дозволить застосувати його знання, навички та лідерські якості, отримані під час планування та організації ведення бойових дій, вже у масштабі Десантно-штурмових військ ЗС України", – йдеться у заяві Командування ДШВ.

Перед цим розголосу набуло звернення командирів батальйонів і дивізіонів 80-ї бригади, в якому вони заявляли, що їх командира хочуть відсторонити, бо він відмовився виконувати завдання, яке було неспівмірне з силами бригади:

"Це командир, який детально планує всі операції. Адже для нього на першому місці – життя кожного з нас. Це професійний військовий, який розуміє сучасне поле бою та адекватно реагує на виклики російсько-української війни. 

Ми не розуміємо чому командири, які користуються беззаперечним авторитетом серед особового складу, які мають звитяжний бойовий шлях та досвід великої війни – не угодні для вищого керівництва ЗСУ, адже не бояться озвучувати проблемні питання та доповідати реальний стан справ, не займаються замилюванням очей та не кладуть бездумно людей на шляху до чергових погонів та орденів. 

Вимагаємо залишити на посаді командира 80 окремої десантно-штурмової Галицької бригади – полковника Ішкулова Еміля Шамільовича під керівництвом якого й надалі готові виконувати бойові завдання, звільняти українську землю від російської нечисті. Ми підтримуємо полковника Ішкулова".

Це не перше кадрове рішення, яке викликало суспільний резонанс. 15 липня проти відставки свого командира бригади виступили бійці батальйону безпілотних авіаційних комплексів 24-ї бригади "Рарог".

Командир 24-ї бригади Іван Голішевський. Скриншот
Командир 24-ї бригади Іван Голішевський. Скриншот

Командир батальйону 24-ї бригади з позивним Хасан заявив у відеозверненні, що їхнього комбрига Івана Голішевського планують усунути з посади за те, що він «не повів в м’ясні штурми бригаду без належної укомплектованості», відмовившись застосовувати стратегію РФ.

Нагадаємо, що і верховний головнокомандувач Володимир Зеленський, і головком ЗСУ Олександр Сирський неодноразово заявляли, що люди – це найцінніше у війську і що збереження життя бійців є пріоритетом для усіх керівних ланок у Силах оборони.

Зокрема, у нещодавньому інтерв'ю The Guardian Сирський протиставив свою тактику ведення бою тактиці, яку використовують російські командири, відомі тим, що жертвують величезною кількістю піхоти, щоб здобути «100-200 метрів».

«Для нас дуже важливо зберегти життя наших бійців. Ми не захищаємо руїни на смерть», — запевнив Сирський. Він сказав, що не бажає «досягати цілей за будь-яку ціну» або кидати своїх людей у «безглузді м'ясні штурми».

життя бійців комбриги недовіра зсу військо протест ієрархія зсу

Знак гривні
Знак гривні