Сирський має змінити стратегію і тактику. Без фундаментальних змін перемоги не буде, — британський експерт Грант

Полковник британської армії у відставці, військовий експерт Глен Грант в інтерв'ю телеканалу "Еспресо" розповів про те, які реформи слід впровадити у ЗСУ, щоб перемогти Росію. Texty.org.ua публікують ключові висновки Гранта у вигляді впорядкованої прямої мови.

Фото: Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine
Фото: Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine

Про кадрову систему в Силах оборони України

Усі говорять про затримки з F-16. Ці затримки виникають виключно з українського боку, а не з боку Заходу. Проблема полягає в нестачі пілотів, які знають англійську мову, щоб проходити навчання. Також не вистачає технічного персоналу та інженерів, які могли б опанувати необхідні навички.

Я знаю з власного досвіду, що в збройних силах є інженери, які не потрапили до програми. І це тому, що кадрова система в Силах оборони України не працює.

Мало того що не працює – вона зламана. Попри зусилля Міністерства оборони змінити ситуацію, сам Генеральний штаб не змінив свій підхід до роботи з кадрами. Це видно по роботі ТЦК.

Розгляньмо ці питання окремо. Україна не отримає все обладнання, яке хоче. Дещо надходитиме, але набагато повільніше, ніж очікувалося. Це означає, що Генеральний штаб має почати планувати наперед, що саме не надійде і чому, а також як нам впоратися самостійно.

Про проблеми на фронті

Найбільшою проблемою, на мою думку, є фронт. Саме на лінії фронту ми втрачаємо людей, там відбуваються відступи.

Це відбувається тому, що підрозділи не оснащені належним чином. Тут немає жодних сумнівів. Вони не мають всього необхідного. Я розумію, що не вистачає 155-мм боєприпасів. Ніхто не міг очікувати, що буде така велика потреба в них. Ніхто не очікував цього в усьому світі.  Це проблема, яку потрібно вирішити. Але ми знали, що солдатам на передовій потрібні дрони, бронепластини для бронежилетів, нові черевики, їжа. Існують сотні необхідних предметів, які вони не отримують належним чином, і при цьому вони все ще змушені заповнювати величезну кількість паперів про втрати.

І це роблять батальйони. Таким чином, ми втрачаємо час офіцерів на передовій, які мали б проводити час зі своїми солдатами, воюючи, а насправді вони витрачають час на бюрократію.

Солдати витрачають час на риття окопів, які вже мали б бути готовими, адже на їхнє риття вже були витрачені гроші.

Генштаб займається безпосередньо веденням боїв замість того, щоб планувати завтрашній день

Це все через те, що система не працює належним чином. Тобто система не передбачає цих проблем. Чому? Все дуже просто. Генеральний штаб займається безпосередньо веденням боїв замість того, щоб планувати завтрашній день. Війну повинен вести Об'єднаний штаб, а не Генеральний штаб. Це робота Об'єднаного штабу – відповідати за бої безпосередньо. А не начальника Генштабу, який бігає по бригадах і допомагає їм. Не Генерального штабу, який витрачає свій час на сьогоднішні турботи.

Усі ці системні проблеми потрібно вирішити, якщо ми хочемо рухатися вперед, тому що ми не отримаємо все необхідне устаткування. Тож скільки ми готові забезпечити мінометних боєприпасів, мінометів, гранат, протитанкових боєприпасів і боєприпасів для протиповітряної оборони? Не всі ці речі будуть надходити від міжнародної спільноти. Ви повинні знайти способи виготовити їх самостійно. Це вимагає ретельного планування та організації, і я не бачу, щоб це відбувалося так, як потрібно.

Україна витрачає занадто багато часу на роздуми про великі проєкти: F-16, морські безпілотники, атаки на Керченський міст  – і недостатньо уваги приділяє тому, щоб забезпечити, щоб кожен наш солдат буде живий і належним чином екіпірований для боротьби завтра.

Цю війну буде програно не в морі або в тилу; вона буде програна на передовій, коли солдати загинуть і ресурси закінчаться.

Ви просто не можете впоратися з масою солдатів, які насуваються на вас з того чи іншого місця. ЗСУ справляються добре наразі, але те, як довго вони зможуть втриматися, залежить від того, чи будуть солдати на передовій належно навчені, екіпіровані та керовані найкращими офіцерами.

Читайте також: "Я знаю, що ми переможемо — і як". Інтерв'ю головкома Сирського The Guardian

Про підхід Сирського

Якщо Сирський каже, що має план, то питання в тому, що це за план. Якщо його план полягає в тому, щоб продовжувати воювати так, як воювали, маленька радянська армія проти великої радянської армії, то так Україна не переможе, адже не може впоратися з чисельною перевагою противника. Кількість техніки та людей завжди буде на боці РФ, і це вимагає зміни підходів до ведення війни.

Якщо Генштаб планує змінити тактику і стратегічний підхід сьогодні чи завтра, — він планує вчити людей воювати по-іншому вже сьогодні. Це означає, що найкращі офіцери ЗСУ мають бути навчені новим способам ведення війни. І потрібно знайти більше офіцерів, які можуть впроваджувати ці нові підходи.

Воювати в один і той самий спосіб, я б назвав це способом Сирського, просто штовхаючи людей вперед, — це не виграшна тактика і стратегія

Тому що воювати в один і той самий спосіб, я б назвав це способом Сирського, просто штовхаючи людей вперед і кажучи їм залишатися там і вмирати, — це не виграшна тактика, не виграшна стратегія. Це не допоможе Україні перемогти.

ЗСУ продовжують втрачати людей, вбивати солдатів на тій стороні. Гаразд. ЗСУ вбивають 1200 в день. Чи змінило це щось? Пів року тому вбивали по 1000 на день. Це щось змінило? Відповідь — ні. Все ще перебуваємо в тій же ситуації, але самі тепер ослаблені, тому що втрачаємо людей. Тож я знову повертаюся до планування. Потрібно планувати та змінювати тактику, щоби слова Сирського перетворились на реальність.

Цього не відбудеться без фундаментальних змін у системі. Нова доктрина, нові прописані методи, усунення звідусіль безглуздого бюрократизму, краща підготовка кадрів. Все це має відбутися, тоді ми зможемо перемогти, бо будемо кращими за них.

Читайте також: Сучасні війни: до чого має бути готовим людство. Виступ Валерія Залужного в The Royal United Services Institute

стратегічна адаптація сирський проблеми в ЗСУ реформи зсу

Знак гривні
Знак гривні