У Харкові визначилися з новими назвами вулиць і станцій метро. Активісти "Деколонізації" закликають переглянути деякі з них

У Харкові визначилися з новими назвами трьох станцій метрополітену і 48 вулиць у межах деколонізації. Про це повідомила пресслужба Харківської ОВА.

Фото: ХОВА
Фото: ХОВА

Робоча група з питань деімперіалізації та деколонізації топонімії 24 липня проголосувала за перейменування станцій метро:

Серед перейменованих вулиць є такі:

Також у Харкові з'являться нові назви вулиць, які увіковічнять імена 13-ї бригади оперативного призначення НГУ «Хартія» та 92-ї окремої штурмової бригади імені кошового отамана Івана Сірка.

Водночас активісти проєкту "Деколонізація. Україна" пропонували нові назви для п’яти станцій харківського метрополітену. З відповідною пропозицією вони зверталися до обласної адміністрації.

Зокрема, станцію метро "Академіка Павлова" пропонували перейменувати на "Василя Стуса", "Завод імені Малишева" – на "Танковий завод", "23 Серпня" – на "Павлове Поле".

Тепер вони закликають харків'ян надіслати електронне звернення з вимогою скасувати рішення робочої групи з деколонізації і перейменувати вулиці так:

вул. Дружби народів – Олександра Клушина
вул. Героїв праці – Симона Петлюри
провулок Кантемира – Міська Барбари
проспект Гагаріна – Зміївський шлях
бульвар Грицевця – Євгена Коновальця
вул. Тархова – Братів Сім'янцевих

Остаточне рішення щодо перейменування має ухвалити начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Історик і військовослужбовець Вахтанг Кіпіані у цьому контексті зазначив, що шукає можливості достукатися до Синєгубова.

"У його руках нині можливість завершити важливий етап деколонізації публічного простору української фортеці Харків. Вчора була інформація, що йому рекомендовано не найменувати вулиці на честь музиканта та актора Міська Барбари та Героя України, автора Акту відновлення незалежності Левка Лук'яненка. Натомість пропонується назвати ці вулиці Привітна і Аерокосмічна.

Це якесь плебейство, боягузство, втеча від реальності, відмова формувати саме українське топонімічне обличчя міста. Так, деякі вулиці відтепер носитимуть гарні людські назви. Вітаю друзів-харків'ян з цим і самого себе, бо тепер служу на Харківщині і мені не байдуже, кого і що ми вшановуємо.

Так само поки підпису пана Синєгубова не дочекались Коновалець, Петлюра і інші провідники державницької ідеї. Це дуже погано. Глави ОДА можуть вписати себе в історію, а можуть вляпатися. Все одно прийде час і ми вшануємо героїв історії, культури, життя. Навіщо зараз під час війни чинити цьому опір? Не розумію", – написав Кіпіані.

деколонізація вулиці метро харків

Знак гривні
Знак гривні