Добровольців, що воювали на боці України, у Грузії викликають на допити та оголошують у розшук

Спецслужби Грузії услід за російськими відомствами оголосили у розшук грузинських добровольців, що воювали на боці України.

Командир "Грузинського легіону" Мамука Мамулашвілі
Командир "Грузинського легіону" Мамука Мамулашвілі

Про це виданню The Insider розповів Мамука Мамулашвілі, командир «Грузинського національного легіону», який воює за Україну.

«Я передбачав такий розвиток подій [кримінальне переслідування громадян Грузії, які воювали на боці України] після того, як Росія почала оголошувати нас [бійців «Грузинського легіону»] в розшук. Це робилося для того, щоб у грузинського уряду були підстави нас заарештовувати. Російські та грузинські спецслужби сьогодні працюють синхронно. Багатьом із наших хлопців, які поверталися до Грузії, грузинські спецслужби порадили виїхати. Їм говорили: «Тут дуже багато росіян, ми вже не зможемо вас захистити, просимо вас виїхати».

Я не виключаю, що когось із добровольців можуть видати Росії. Але тільки після осінніх виборів. Я вже повідомляв про загрозу, що нависла над грузинськими бійцями, у США. Упевнений, будуть санкції проти грузинського уряду. Будемо поступово просувати санкції проти кожної людини, яка в цьому брала участь», — розповів він.

У червні російський суд визнав «Грузинський національний легіон» терористичною організацією. Як повідомляв ТАСС, Слідчий комітет Росії заочно притягнув до кримінальної відповідальності понад 70 бійців легіону. Мамука Мамулашвілі оголошений російською владою в розшук.

Читайте також: Відхід Грузії від НАТО. Керівництво країни просуває "нейтралітет": як реагує населення

Водночас Служба державної безпеки Грузії також почала викликати на допити інших грузинських добровольців, які брали участь у захисті України у складі інших підрозділів.

Зокрема, як пише видання Sova, у Тбіліському міському суді опитали Лашу Чігладзе, активіста "Антиокупаційного руху", який брав участь у бойових діях в Україні.

Чігладзе, як стверджує проурядовий телеканал «Імеді», проходить у порушеній рік тому справі про змову з метою повалення влади і «підготовку тероризму». Як зазначає NEWSGEORGIA, що мається на увазі під цим формулюванням – незрозуміло, а справа засекречена.

"Мені сказали, що рік тому було розпочато слідство у зв'язку з державним переворотом, і були якісь запитання про це... (Запитували), коли виїхав, коли приїхав з України. Були загальні запитання", – сказав Чігладзе.

Крім того, про виклик на допит повідомив ще один грузинський доброволець Надим Хмаладзе.

"Мене, Надима Хмаладзе, СДБ викликає за статтями про державний переворот і тероризм", – зазначив він у соцмережах.

добровольці розшук вплив РФ грузія

Знак гривні
Знак гривні