Як західні компоненти для зброї потрапляють до РФ з ЄС: розслідування діяльності мережі російського "Промтеху"

Медіапроєкт про санкції Trap Aggressor, німецькі Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR та французька Le Monde у свіжому розслідуванні розкрили мережу компаній російської групи «Промтех» та ланцюжки постачань іноземних компонентів у Росію.

Група компаній «Промышленные технологии» («Промтех») – російська науково-виробнича корпорація, що спеціалізується на розробленні та виробництві компонентів для авіаційної, ракетно-космічної, наземної та морської техніки.

«Промтех» має клієнтів серед таких гігантів, як «Вертолеты росии», «Роскосмос», «Объединенная авиастроительная корпорация», «Росатом» та інші. Найбільш критичні для технологічного циклу компоненти «Промтех» виробляє самостійно, а частину західних компонентів продовжує купувати через треті країни. Засновником та генеральним директором материнської компанії «Промтех» є Валерій Шадрін. 

Підприємства «Промтеху» працюють на військово-промисловий комплекс Росії, зокрема, 15 компаній групи перебувають під санкціями США за залученість до російського ВПК, виробництво електронних компонентів і технологій для авіаційної та електронної промисловості, а також через виконання урядових оборонних контрактів. Одне з підприємств корпорації  «Дубненский кабельный завод» (ДКЗ) щонайменше з 2019 року успішно проходить добровільну сертифікацію «Воєнний регістр», яка підтверджує відповідність національним стандартам росії у виробництві озброєння та військової техніки. Остання отримана заводом сертифікація чинна до 2025 року. 

Це не єдиний доказ співпраці з ВПК. Trap Aggressor отримав унікальний документ, який підтверджує, що ДКЗ був одним із постачальників російського виробника танків «Уралвагонзавод». У грудні 2023 року ДКЗ виставив рахунок виробнику танків на оплату постачання майже кілометра дротів. Ймовірно, що цей рахунок лише один із багатьох.

Лазівка через Туреччину

У 2023 році ДКЗ імпортував верстати з числовим програмним керуванням західного виробництва на 3,2 млн доларів. Такі верстати – важлива технологія для сучасного ВПК, які Росія не спроможна виробляти самостійно. Це роботизовані станки, що виготовляють деталі необхідні для виробництва ракет, літаків, дронів та іншої зброї.

Поставила підсанкційну продукцію для  ДКЗ турецька компанія Enütek, заснована у грудні 2022. За даними російської митниці впродовж 2023 року ця фірма експортувала в РФ товарів на 7,7 млн дол. Російські клієнти Enütek – це все підприємства корпорації «Промтех», зокрема «Дубненский завод коммутационной техники», ОКБ «Аэрокосмические системы», «Промтех-Ульяновск», «Промтех-Иркутск», «Промтех-Казань» та «Казанский завод синтетического каучука».

Аналітики Trap Aggressor порівняли поставлену на ці підприємства продукцію з базою-даних Головного управління розвідки України «Компоненти у зброї агресора». Зʼясувалося, що Enütek постачав компоненти подібні до тих, що використовуються у російській зброї, на суму не менше ніж 850 тисяч доларів.

Як підсанкційні товари потрапляють у Росію росія-єс, санкції, впк рф, розслідування

Схема постачання

Журналісти NDR, WDR, Süddeutsche Zeitung та Le Monde надіслали запити західним виробникам продукції, яку Enütek поставляв до Росії. Виявилося, що низка виробників продавали раніше свою продукцію на підприємства «Промтеху», однак з початком повномасштабної агресії РФ ці співпраці були припинені. Однак турецький Enütek налагоджував звʼязки з колишніми постачальниками підприємств «Промтеху» з того часу, як останній втратив можливість закуповувати деталі напряму. Відданість турецької компанії російським підприємствам Шадріна пояснюється даними з реєстрів. 

Заснувала турецьку Enütek французька компанія Industrial Technologies Group France (ITGF), тобто «Промтех Група Франція». Згідно з російськими митними даними ITGF активно постачала західну продукцію в РФ до 24 лютого 2022. І знову, серед замовників ITGF були здебільшого підприємства «Промтеху». Компанія заснована у 2015 році. До травня 2022 100% акцій належали АТ «Промтех». Першим генеральним директором компанії був Олексій Шадрін – син Валерія Шадріна, голови російського «Промтеху».

15 травня 2022 року всі акції ITGF передали на користь гонконгської компанії Interasia Trading Group Limited. З цього моменту бенефіціарним власником французької компанії став громадянин Китаю Джоу Синьдзе.

Пізніше ITGF і створила турецьку компанію Enütek, яка протягом 2023 рік забезпечувала російський «Промтех» Шадріна необхідним для виробництва зброї приладдям.

Trap Aggressor з партнерами запитали  про звʼязок ITGF з турецьким та російськими підприємствами у нинішнього директора компанії ITGF – Ігоря Рєутова. Адвокатка Амандин Еріціан, яка виступає як консультантка ITGF, стверджує, що ініціатором створення турецької дочірньої компанії Enütek був Джоу Синьдзе, метою якого, за її даними, був вихід на телекомунікаційний ринок Туреччини. Однак пояснити, чому Enütek експортував підсанкційну продукцію підприємствам Шадріна, розслідувачі не змогли. Адвокатка стверджує, що її клієнту нічого про це невідомо.

В ITGF стверджують, що вони – незалежна французька компанія. Проте ITGF була заснована за участі російського «Промтеху», роками торгувала з російськими компаніями групи «Промтех», під час повномашстабнтого вторгнення росії в Україну створила турецьку компанію, яка постачала критичну продукцію для російської оборонки, а назва і логотип ITGF майже ідентичні із назвою та логотипами російських компаній. Таким чином, ITGF, «Промтех» та Enütek нагадують класичну мережу компаній, які співпрацюють для забезпечення російських виробників західною продукцією в умовах санкційного тиску на країну-агресора.

росія-єс санкції впк рф розслідування

Знак гривні
Знак гривні