Як уряд планує наповнювати військовий бюджет на майже 500 млрд грн і кого торкнеться підвищення податків

18 липня уряд схвалив два законопроєкти: перший – про зміни до Податкового кодексу, які дозволять профінансувати додаткові військові видатки, другий – зміни до держбюджету для підвищення військових видатків.

Додаткові критично важливі потреби уряд оцінює у 500,3 млрд грн, зокрема 495,3 млрд грн – на оборону, пише Forbes Україна.

«Пропонується найбільш мʼякий варіант фінансування додаткових військових потреб серед усіх можливих», – йдеться у повідомленні пресслужби Міністерства фінансів.

Майже три чверті додаткової потреби на фінансування оборони пропонується забезпечити за рахунок внутрішніх запозичень, перевиконання діючих доходів держбюджету – 361,6 млрд грн.

Одна чверть – за рахунок перегляду військового збору, акцизів та деяких інших заходів – 138,7 млрд грн.

Значна частина – це додаткові надходження від ОВДП на 220,1 млрд грн. Фінансування війни через внутрішні запозичення є загальносвітовою практикою, яка підтверджує свою ефективність, зазначив Мінфін.

Від фактичного перевиконання доходів держбюджету у першому півріччі 2024 року передбачається залучити 75,8 млрд грн, з яких: податок на прибуток підприємств + 40 млрд грн; ПДВ (імпортний) + 5,5 млрд грн; кошти, що перераховуються НБУ + 20,9 млрд грн; адмінштрафи у сфері забезпечення безпеки руху та інші надходження + 9,4 млрд грн.

Перший етап поступового наближення ставок акцизів до мінімальних стандартів у ЄС дозволить забезпечити додатково + 16,9 млрд грн, зокрема перегляд акцизів з 1 вересня 2024 року на тютюн (+3,8 млрд грн) та пальне (+9,8 млрд грн). А також впровадження акцизного податку на солодкі напої (+3,3 млрд грн).

Перегляд військового збору та деякі інші заходи дасть змогу мобілізувати на сектор безпеки та оборони ресурсів на + 121,8 млрд грн.

Інфографіка: Мінфін
Інфографіка: Мінфін

Військовий збір

Передбачається збільшення видатків для органів сектору безпеки та оборони на 495,3 млрд грн. Зокрема, ці кошти розподілятимуться наступним чином: Міноборони отримає 333,0 млрд грн; МВС – 108,1 млрд грн; Державна спеціальна служба транспорту отримає 40,7 млрд грн; ГУР – 7,5 млрд грн; СБУ – 5,1 млрд грн; Служба зовнішньої розвідки – 0,5 млрд грн; Держспецзв’язок – 0,3 млрд грн; Управління державної охорони – 0,1 млрд грн.

Також передбачено виділення додаткових 4,5 млрд грн для резервного фонду на здійснення непередбачених і невідкладних видатків.

Щоб отримати ці ресурси, Верховна Рада має ухвалити запропоновані зміни до податкового законодавства, а президент – підписати.

уряд фінанси війна економіка податки військовий збір

Знак гривні
Знак гривні