Понад 60 офіцерів, підготовлених за оновленим "Вишколом капітанів", вирушили до своїх підрозділів (ФОТО)

Планування бою на рівні роти та штабу батальйону, військове лідерство та оновлена програма — 66 офіцерів завершили тримісячний «‎Вишкіл капітанів» та вирушили до своїх підрозділів.

Урочистості з нагоди закінчення підготовки офіцерів відбулися на території Національного заповідника «Софія Київська». Під час заходу відзначили найкращих слухачів. Фото: "Вишкіл капітанів"
Урочистості з нагоди закінчення підготовки офіцерів відбулися на території Національного заповідника «Софія Київська». Під час заходу відзначили найкращих слухачів. Фото: "Вишкіл капітанів"

Цього року «‎Вишкіл капітанів» став курсом професійної військової освіти тактичного рівня L-1C в структурі Військового інституту КНУ імені Тараса Шевченка.

Курс збільшили до 12 тижнів та оновили програму, додавши дисципліни з всебічного забезпечення бою та удосконаливши навчальні кейси для планування бою з урахування новітнього досвіду ведення бойових дій.

Командири рот, командири взводів, офіцери штабів батальйонів, командири батальйонів та заступники комбатів вивчали процедури планування бою (TLP – Troop Leading Procedures), військовий процес ухвалення рішень (MDMP – Military Decision Making Process) – ці інструменти планування застосовують у збройних силах країн-членів НАТО. Офіцери також вчилися застосовувати аналіз проведених дій (AAR – After action review), вивчали програмне забезпечення «Кропива» та систему ситуаційної обізнаності «Дельта», ділилися бойовим досвідом і розвивали лідерські навички.

«Командир відіграє ключову роль у тому, наскільки його підрозділ буде навчений, мотивований та злагоджений. Саме тому "Вишкіл капітанів" має таку велику цінність у системі військової освіти. У стислий термін ми готуємо командирів, які по завершенню курсу повертаються у свої підрозділи з необхідними знаннями і навичками, що допоможуть їм успішно діяти на полі бою», — зазначає полковник Анатолій Лойшин, Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

В освітній програмі враховано бойовий досвід підрозділів Сил територіальної оборони ЗСУ, отриманий під час широкомасштабного вторгнення Росії на територію України. Усі інструктори мають бойовий досвід та пройшли підготовку у Великій Британії.

«Вишкіл капітанів готує командирів, щоб вони могли ефективно виконувати бойові завдання і берегти свій особовий склад. Ми постійно вдосконалюємо програму, адже характер війни змінюється. Зокрема під час цього курсу змінили завдання на бій у місті — це те, чого вимагали наші випускники, які обороняли Бахмут, Авдіївку та інші міста. До того ж слухачі курсу постійно діляться одне з одним своїм досвідом — це допомагає масштабувати успішні практики», — розповідає інструктор курсу капітан Андрій Мацьків.

ВІКНУ ім. Тараса Шевченка і Фонд «Повернись живим» об'єднали зусилля в реалізації «Вишколу капітанів». Фонд залучає кошти благодійників та створює умови для навчання і проживання слухачів.

«Якісна, сучасна, швидка й ефективна військова освіта в Україні можлива. Прецедент Вишколу капітанів довів це, — каже директор Фонду «Повернись живим» Тарас Чмут. — Тепер маємо працювати над тим, щоб масштабувати цей досвід на всю систему військової освіти. Також прагнемо, аби до Вишколу долучалися якомога більше родів, видів, служб, відомств Сил оборони. Поле бою змінюється кожні пів року, і команда Вишколу швидко адаптується під ці зміни — курс еволюціонує і дає слухачам найактуальніші знання».

зміни офіцери навчання ЗСУ вишкіл

Знак гривні
Знак гривні