Як ідеолог російської ППО сплів мережу впливу РФ в Європі та зазіхає на земні й космічні території, — розслідування

З початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія активно застосовує комплекси С-300 та С-400 як засоби ППО, а також для ударів по наземних об’єктах, зокрема по цивільній та критичній інфраструктурі Харкова, Краматорська, Києва та інших міст України.

Розробляє та випускає ЗРК С-25, С-75, С-125, С-200, С-300П, С-350, С-400, С-500 російське підприємство НПО «Алмаз» ім. А. А. Расплєтіна (зараз входить до Концерну ВКО «Алмаз-Антей»). Головним ідеологом НПО «Алмаз» є Ігор Ашурбейлі, який досі не перебуває під західними санкціями і має в Європі чимало бізнесів і "друзів". Про це пише у новому розслідуванні проєкт Trap Aggressor. Texty.org.ua переказують основне зі статті.

Ігорь Ашурбейлі, будучи відомим російським розробником зброї та керівником численних ВПК-підприємств в минулому та теперішньому, досі не під міжнародними санкціями. Разом з родиною він активно подорожує «недружніми» європейськими країнами, купує там майно та будує бізнеси
Ігорь Ашурбейлі, будучи відомим російським розробником зброї та керівником численних ВПК-підприємств в минулому та теперішньому, досі не під міжнародними санкціями. Разом з родиною він активно подорожує «недружніми» європейськими країнами, купує там майно та будує бізнеси

Ігор Ашурбейлі – російський підприємець, інженер, нащадок відомого азербайджанського роду нафтопромисловців Ашурбекових.

У Росії в Ігоря склалася блискуча кар`єра. У 2001-2011 роках він був генеральним директором та науковим керівником військового підприємства НПО «Алмаз» ім. А. А. Расплєтіна. Під його керівництвом були створені новітні модифікації зенітних ракетних систем С-300 «Фаворит» та С-400 «Тріумф». Зараз Ігорь досі вказаний на сайті  холдингу «Социум-А» як його засновник та ідейний натхненник. До холдингу входять, зокрема, ООО «Арзамасское приборостроительное конструкторское бюро» (АПКБ), яке на виставці «Армія 2019» представило БПЛА вертольотного типу «Грач». Підприємство постійно впроваджує розробки нових моделей і конструкцій безпілотників.

Ашурбейлі також очолює власну «Партию Возрождения России». Ігор з родиною часто подорожують країнами ЄС і відпочивають на своїй віллі в Греції, поки його підприємства продовжують забезпечувати російську армію зброєю. Попри це, західні союзники й Україна досі не ввели санкції проти підприємця та його наближеного кола.

Холдинг «Социум-А»

Підприємець заснував у 1988 році свій холдинг «Социум-А» й продовжував розвивати його навіть коли вже очолив НПО «Алмаз». Саме він створив в «Алмазі» концепцію Єдиної системи зенітної ракетної зброї (ЄС ЗРО) ППО-ПРО 5 покоління, що була затверджена урядом РФ ще у 2007 та 2009 роках.

До початку повномасштабної війни холдингом «Социум-А» керував його син Руслан Ашурбейлі. Підприємства та компанії, що входять до холдингу, займаються різноманітними видами діяльності: виробляють науково-технічну продукцію, розробляють в ІТ-галузі, виготовляють медичне обладнання, ведуть банківську діяльність, займаються нерухомістю та надають послуги з охорони об’єктів. З 2014 року численні компанії цього холдингу та сам «Социум-А» реорганізовувалися та об’єдналися в нові компанії. Серед керівників завжди залишалися представники сім’ї Ашурбейлі. 

У 2022 році холдинг «Социум-А» заявив, що він «роззброївся» та продав ВПК-підприємство ООО «Арзамасское приборостроительное конструкторское бюро» державі. Насправді, згідно з російськими реєстрами та офіційним сайтом холдингу, до «Социум-А» входять вже згаданий АПКБ, а також ООО «НПЦ завода «Красное знамя» та ООО «Фазар» через інші компанії.

«Красное знамя» спеціалізується на розробці та виробництві новітніх систем, комплексів і компонентів радіоелектронної апаратури; дослідженням, розробкою та дрібносерійним виробництвом електронних компонентів в інтересах Міноборони росії.

«Фазар» виробляє складні високочастотні пристрої для фазованих антенних решіток радіолокаційних станцій Міністерства оборони рф, а також деталі для антенних пристроїв усіх типів зенітно-ракетних і авіаційних комплексів і систем. Інформацію про ВПК-підприємства так і не прибрали з нового буклету про холдинг за 2024 рік.

Ігор Ашурбейлі припинив працювати в російському державному концерні «Алмаз-Антей» у 2011 році. В одному з інтерв’ю бізнесмен згадував, що це звільнення його образило: «Не приховуватиму: осад від того, що мене «пішли» з посади директора «Алмазу», в душі поки що залишився». Також він заявив, що тепер має повне моральне право завести рахунки і фірми за кордоном і переводити туди зароблені у «Социум-А» гроші. Обіцянки він дотримався. Компанія «Социум-А» стверджує, що працює також в Азербайджані, Франції, Монако, Австрії, Греції, Ізраїлі, ОАЕ, на Кіпрі й на Маврикії. Саме в цих країнах Ашурбейлі володіє майном чи бізнесами.

Мальтійські та британські офшори

Ігор Ашурбейлі має офшори на Мальті з 2015 року. Витоки Paradise Papers показали, що Ігорь та його дружина Вікторія заснували на Мальті однойменні з російськими компанії Socium-A Limited та Socium-Malta Limited. Ймовірно, їх заснували для зменшення податкового навантаження та виведення коштів з російської «Социум-А». Компанії припинили своє існування в липні 2017 року, а родина Ашурбейлі продовжила далі підкорювати країни ЄС.

Руслан Ашурбейлі, син Ігоря, володіє часткою в компанії W.V.R.E. LIMITED на Британських Віргінських островах. Достеменно невідомо, скільки конкретно активів у офшорах має родина ідеолога російського ППО. Ігорь Ашурбейлі також був одним з основних акціонерів британської венчурної компанії Seraphim Capital, що інвестує в космічні технології.

Псевдодержава "Асгардія" і зв'язки з Австрією

Поки «Социум-А» успішно працював, Ашурбейлі захопився новим проєктом: він оголосив про створення нової псевдодержави Асгардія, яка за задумом бізнесмена незабаром мала стати членом ООН і заснувати колонію на Місяці. Зараз населення «держави» складає 1 117 424 людей зі всього світу. Асгардія також дозволяє реєструвати бізнеси та має свою валюту – біткойн Солар. 

У 2013 році Ашурбейлі заснував дослідницький центр Aerospace International Research Center GmbH у Відні, який він пізніше перейменував у AI Asgardia Independent Research Center GmbH. Дослідницьким центром на 100% володіє Ігорь Ашурбейлі, а директором компаній з 2023 року є Маркус Гронбах. До 2011 року Маркус служив у Збройних силах Німеччини на різних посадах, зокрема працював у Міністерстві оборони Німеччини, а в період 2012-2015 років він був представником компанії Rheinmetall AG в північній Африці. З 2016 року Маркус Гронбах почав працювати над проєктом «Асгардія» разом з Ігорем Ашурбейлі. Вони запустили спеціальний сайт, де кожен охочий міг зареєструватися й відправити в космос особисті дані, наприклад, фотографію. В листопаді 2017 року з американського космодрому було запущено супутник з 512 гігабайтами даних, наданими «громадянами» Асгардії.

У 2018 році в палаці Хофбург у Відні пройшла так звана «інавгурація» Ігоря Ашурбейлі, де його проголосили королем Асгардії. На церемонії були присутні близько 500 гостей з понад 50 країн світу. Серед них – посли, представники найбільших неурядових організацій, дипломати, нещодавно обрані «члени Парламенту Асгардії» тощо.

Юридичну особу Асгардії було зареєстровано в Австрії. У Відні зареєстрована ще одна юрособа, пов`язана з Асгардією – Asgardia Financial Ark GmbH, яка є фактично інвестиційною компанією, капітал якої збільшується внаслідок вільного продажу акцій громадянам Асгардії та інвесторам. У вересні 2023 року компанію очолив Марк Аллен Боґен. Вона ввійшла до AI Asgardia Independent Research Center GmbH.

У Відні також існує громадська організація Asgardia Terra Ark (ATA), що зареєстрована за тією ж адресою, що і решта юридичних осіб, пов’язаних з псевдодержавою. Повна назва організації з реєстру – Nonprofit Non-Government Expert Society on Space Threat Defense. Пошуки інформації про неї в мережі Інтернет привели до однойменної  російської організації «Вневедомственный Экспертный Совет По Проблемам Воздушно-Космической Обороны» (ВЭС ВКО). На її офіційному сайті вказано, що організація уклала генеральні угоди про взаємодію та співпрацю з 14 провідними організаціями російського ВПК, а офіційною адресою є адреса реєстрації «Соціум-А».

Власною справою в Австрії також почала займатися дружина Ігоря Вікторія. З 2011 до 2014 року вона була власницею компанії World Villas Real Estate GmbH (WVRE GmbH) у Відні, що спеціалізувалася на операціях з нерухомістю. 

Агентурна мережа

Ігор Ашурбейлі також має маєток і бізнес у Греції: готель та ресторан Pyramid City Resort.

У Греції Ігор займається не лише туристичним бізнесом та відпочинком на віллі біля моря. У 2016 році в Греції офіційно відкрилося відділення Імператорського православного палестинського товариства (ІППО), яке очолив колишній прем’єр-міністр Росії (1999 рік), «колишній» очільник ФСБ (1995) та МВС (1998-1999), колишній голова Рахункової палати РФ (2000-2013) Сєргєй Стєпашин. Ашурбейлі та Стєпашин мають досить близькі стосунки. Сєргєй хрестив онука Ігоря, також Стєпашина та його дружину родина Ашурбейлі запросила на святкування нового 2024 року.  

Тоді ж, у 2016 році, влада Греції запідозрила ІППО у спробах вплинути на внутрішні справи Греції та перестала видавати візи російським священникам. З 2015 року Ігорь Ашурбейлі є головою такої Ради ІППО в Ізраїлі. Через цю організацію він відстоює російські інтереси. У 2023 році російська церква його навіть нагородила за укріплення російської присутності на Святій Землі.

Мережа ІППО просуває в різних країнах російське православ’я, «повертає» місцеві храми та релігійні місця у власність росії, а московське відділення ІППО надавало приміщення сепаратистському руху Стрєлкова-Гіркіна «Новороссия» у 2014 році. До товариства причетні перші особи російської держави, включно з міністром закордонних справ Лавровим, патріархом Кіріллом та Путіним, а також численні російські олігархи.

Товариство нагадує агентурну мережу з поширення впливу Росії за кордоном. Просуваючи ідею, що певну будівлю чи локацію в іноземній державі колись збудували росіяни-паломники, які «великодушно допомагали» людям, вони домовляються з місцевою владою про передачу цієї землі у власність Росії. Після отримання клаптика землі в іншій країні (як-от Сергіївського подвір’я в Єрусалимі чи православного храму в італійському Барі), там починають відразу діяти російські культурні та паломницькі центри; вестися переговори про додаткові будівлі чи локації, які потрібно «доєднати» до Росії.

санкції вплив РФ у ЄС російський впк розслідування

Знак гривні
Знак гривні