Як США та Німеччина запобігли замаху Росії на гендиректора Rheinmetall, — CNN

Російський режим планував вбивство Арміна Паппергера — генерального директора німецького оборонного гіганта Rheinmetall, який виробляє артилерійські снаряди і військову техніку для України.

Армін Паппергер. Фото: Getty Images
Армін Паппергер. Фото: Getty Images

Про це в ексклюзивному матеріалі пише CNN з посиланням на п'ятьох американських і західних чиновників.

За словами джерел видання, цей замах був одним із серії російських планів вбивства керівників оборонної промисловості по всій Європі, які підтримували військові зусилля України. План вбивства Арміна Паппергера був найбільш пропрацьованим.

"Коли американці дізналися про ці наміри, вони поінформували Німеччину, чиї спецслужби змогли захистити Паппергера і зірвати змову. Високопоставлений німецький урядовець підтвердив, що Берлін був попереджений про змову з боку США.

Понад пів року Росія проводила саботажну кампанію по всій Європі, здебільшого через підставних осіб. Вона вербує місцевих діячів для всього — від підпалів складів зі зброєю для України до дрібних актів вандалізму — все це має на меті зупинити потік зброї із Заходу в Україну і притупити громадську підтримку Києва.

Але розвідувальні дані, які свідчать про те, що Росія готова вбивати приватних осіб, підкреслили західним чиновникам, наскільки далеко Москва готова зайти в паралельній тіньовій війні, яку вона веде на Заході", — йдеться у матеріалі.

CNN зазначає, що Паппергер був очевидною мішенню: його компанія Rheinmetall є найбільшим і найуспішнішим німецьким виробником 155-мм артилерійських снарядів. Найближчими тижнями компанія відкриває в Україні завод з виробництва бронетехніки, що, за словами одного з джерел, знайомого з розвідданими, викликає глибоке занепокоєння в Росії.

"Ця серія змов, про які раніше не повідомлялося, допомагає пояснити дедалі частіші попередження офіційних осіб НАТО про серйозність диверсійної кампанії, яка, на думку деяких високопосадовців, може переступити поріг збройного конфлікту на Сході Європи", — пише видання.

"Ми бачимо саботаж, ми бачимо плани вбивств, ми бачимо підпали. Ми бачимо речі, які коштують людських життів, — цитує CNN високопоставленого представника НАТО. — Я переконаний, що ми бачимо кампанію прихованої диверсійної діяльності з боку Росії, яка має стратегічні наслідки".

німеччина-рф диверсії розвідка rheinmetall

Знак гривні
Знак гривні