Як олігарх Геннадій Боголюбов виїхав з України за кордон, — розслідування

ДБР повідомило про підозру Геннадію Боголюбову та затримало прикордонника, який сприяв йому у перетині кордону за чужим паспортом.

Геннадій Боголюбов (Фото: YouTube / Менора)
Геннадій Боголюбов (Фото: YouTube / Менора)

Слідство встановило, що олігарх у супроводі свого близького родича виїхав 24 червня 2024 року потягом «Київ — Хелм», хоча відповідно до баз даних України кордон не перетинав.

У ДБР повідомили, що Геннадій Боголюбов виїхав з країни по недійсному паспорту громадянина України, який фізично перебуває в Україні та країну не полишав. Водночас польським прикордонникам олігарх пред’явив вже свій особистий паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Олігарху повідомлено про підозру у незаконному переправленні осіб через державний кордон (ч. 2 ст. 332 КК України) та у незаконному заволодінні паспортом (ч. 3 ст. 357 КК України).

Боголюбов – колишній співвласник націоналізованого "Приватбанку", друга за значимістю людина в неформальній фінансово-промисловій групі Ігоря Коломойського, яка дістала назву "Приват". 

Як зазначає у статті-розслідуванні УП, на момент перетину українського кордону жодних законних підстав для обмежень Боголюбова в пересуванні не було. Олігарху 62 роки, в нього п'ятеро неповнолітніх дітей.

Видання спробувало реконструювати події і з'ясувати, чому в Боголюбова виникли проблеми з перетином українського кордону.

Історія втечі

Як пише УП, історія виїзду Геннадія Боголюбова за кордон починається 23 червня поточного року на Центральному залізничному вокзалі в Києві. 

На вокзал олігарх приїхав не на звичному для себе броньованому Mercedes у супроводі джипа охорони, на якому "Українська правда" його неодноразово фіксувала в Києві, а разом із дружиною на її авто. 

Обраниця Боголюбова – Еміне Джапарова. На початку року президент Володимир Зеленський призначив її постійним представником при міжнародних організаціях у Відні.

Судячи з зображень із камер спостереження, які опинилися в розпорядженні редакції УП, Боголюбов зайшов у приміщення вокзалу в бейсболці та окулярах і сів у 13 вагон потягу "Київ – Хелм".

УП отримала від джерел текст підозри Державного бюро розслідувань прикордоннику Володимиру Макаренку. За версією офіційного слідства, саме він допоміг олігарху Боголюбову виїхати з країни.

Макаренку 46 років, він проживає у Львівській області. До історії з Боголюбовим він працював начальником групи інспекторів прикордонної служби "Ягодин". 

За версією ДБР, Боголюбов залишив країну за паспортом іншої особи. Це – мешканець Волинської області, 67-річний Сюмак Микола Купріянович. Він підтвердив журналістам, що загубив закордонний паспорт навесні 2022 року і запевнив, що не виїжджав з України 24 червня цього року та зараз перебуває вдома.

У підозрі ДБР прикордоннику Макаренку описується, як відбувся перетин кордону: "Розуміючи, що в разі пред'явлення Боголюбовим втраченого паспорта громадянина України для виїзду за кордон на ім'я Сюмака Миколи Купріяновича його буде викрито прикордонним нарядом перевірки документів, Володимир Макаренко, перебуваючи 24 червня 2024 року о 03 годині 55 хвилині ночі на службі в пункті пропуску "Ягодин" поблизу адміністративного приміщення, зайшов до поїзда сполученням Київ – Хелм та підійшов до останнього купе 13 вагона, де перебував Боголюбов.

У подальшому Макаренко дочекавшись, коли до вказаного купе підійшла його підлегла, – інспектор прикордонної служби Бугайчук Ольга, яка проводила перевірку паспортних документів осіб, використовуючи своє службове становище, надав вказівку останній не заходити до останнього купе, запевнивши її, що з метою встановлення дійсності паспортних документів та належності їх громадянину, який їх пред'являє, особисто перевірив паспортні дані та підтверджуючі документи громадян, які знаходяться у даному купе".

Наразі, за інформацією співрозмовників УП в правоохоронних органах та бізнесових колах, Макаренко перебуває в СІЗО з підозрою, а Боголюбов – між Лондоном та Віднем з підозрою в незаконному перетині кордону та думками про те, як отримати політичний притулок.

Сам Боголюбов стверджує, що виїхав з країни за своїм українським паспортом і у держави взагалі немає жодних підстав не випускати його з країни.

Планував виїхати давно

За даними джерел УП в оточенні олігарха, він планував виїхати з України ще в лютому 2023-го. Але тоді на кордоні в нього виникли проблеми. В бізнесмена забрали паспорт за підозрою в підробці документів. 

Залишити країну Боголюбову вдалося лише за 5 місяців, тільки за новим паспортом і підключивши всі можливі зв'язки. Зокрема, як свідчать співрозмовники УП серед правоохоронців, свою майбутню дружину та на той момент заступницю міністра закордонних справ Еміне Джапарову. Це може пояснювати і факт того, чому в базі прикордонників у підставах для виїзду Геннадія Боголюбова того разу стояла примітка "За рішенням голови прикордонної служби".

"Ситуація довкола Геннадія Боголюбова, чоловіка непризовного віку з більше ніж трьома дітьми, насправді не така проста, як здається. Адже підозр або інших обмежувальних заходів стосовно нього до сьогодні не мав жоден правоохоронний орган. 

Але ті ж таки правоохоронні органи мали побоювання, що коли такі підозри в держави Україна з'являться, самого Боголюбова в Україні може вже не бути. Тому рішення не випускати олігарха "на свободу" було радше політичним і точно ухвалювалося на найвищому рівні.

Саме тому перед силовими відомствами, тобто тими, хто проґавив виїзд "приватівця" з країни, вже найближчим часом постане складне питання: знайти винних або визнати власну провину.

Бо під час "великої деприватизації", коли найближчий партнер по "Привату" Ігор Коломойський отримує підозру за підозрою, фігура рівня Боголюбова без належного нагляду правоохоронців і важелів політичного впливу, очевидно, може становити загрозу для будь-кого з дійових осіб "великої політики" як носія чутливої інформації", — йдеться у статті.  

В інтерв'ю УП Боголюбов підтвердив, що на початку 2023 року при проходженні кордону в нього забрали й анулювали український закордонний паспорт. Причини, як стверджує олігарх, йому невідомі. 

Видання пише, що Боголюбов з дружиною планували переїзд до Відня для постійного проживання від початку цього року, одразу після призначення його дружини на посаду. 

Але наказ на її переведення на посаду постійного представника України в міжнародних організаціях так і не був виданий Міністерством закордонних справ. Згодом співрозмовник УП в МЗС повідомив, що указ про призначення Еміне Джапарової до Відня буде анульовано.

Геннадій Боголюбов у інтерв'ю УП повідомив, що 8 липня ввечері він прилетів з Лондона до Відня. 

боголюбов виїзд за кордон розслідування

Знак гривні
Знак гривні