У Дунаї помітили мальків рідкісних риб, що перебувають на межі зникнення

У річці Дунай розпочався довгоочікуваний скат молоді осетрових, що є свідченням успішного природного нересту цих цінних риб. Експертами Всесвітнього фонду природи WWF-Україна було зафіксовано молодь трьох видів: стерляді, білуги та, що особливо важливо, осетра руського.

Червонокнижний осетер руський риба, дунай, захист природи

Екологи зазначили, що це є наслідком успішних природоохоронних заходів, спрямованих на збереження осетрових в Дунаї. Спільними зусиллями науковців, рибалок та влади вдалося створити сприятливі умови для розмноження цих рідкісних риб, що дає нам надію на їхнє майбутнє.

Важливу роль на цьому шляху відіграє також підтримка таких міжнародних проєктів як LIFE-Boat 4 Sturgeon, який покликаний врятувати від вимирання чотири види осетрових, що залишилися в Дунаї. З 2022 по 2029 рік партнери проєкту реалізують шість природоохоронних заходів для порятунку осетра руського, стерляді, севрюги та білуги.

«Переживши динозаврів, осетрові види риб в Україні опинилися на межі зникнення. З 26 видів осетрових, що існують у світі, в наших водах історично водились шість: білуга звичайна, осетер атлантичний, осетер російський, осетер шип, севрюга звичайна та стерлядь прісноводна. Усі вони занесені до Червоної книги України.

На жаль, осетер атлантичний та осетер шип офіційно визнані зниклими на території України через браконьєрство, руйнування природних місць нересту та будівництво гребель. Інші чотири види хоч і збереглися, але перебувають на межі зникнення», — наголошує керівниця напряму «Вода» Всесвітнього фонду природи Україна (WWF-Україна), кандидатка географічних наук Оксана Коноваленко.

Докладніше про проєкт LIFE-Boat 4 Sturgeon:

Мета проєкту LIFE-Boat 4 Sturgeon – врятувати від вимирання чотири види осетрових, які ще залишилися в Дунаї. З 2022 по 2029 рік партнери, що беруть участь у проєкті, впровадять шість природоохоронних заходів для таких видів: осетер руський, стерлядь прісноводна, севрюга та білуга.

У рамках проєкту буде створено живий генетичний банк для чотирьох останніх видів осетрових у Дунаї та посилено природні популяції за рахунок зариблення молоддю їхнього ареалу. Серед заходів проєкту - створення “LIFE-Boat 4 Sturgeon”, плавучого інкубатора на Дунаї у Відні (Австрія) для утримання та відтворення маточного поголів’я і вирощування молоді. Додатково, для мінімізації ризиків, подібний інкубатор для маточного стада буде побудовано на річці Кьорьош (Угорщина). Ще один інкубаційний контейнер буде встановлено на березі річки Мура (Словенія).

Серед партнерів проєкту – Віденський університет природних ресурсів і природничих наук (керівник проєкту), Федеральне міністерство сільського, лісового, регіонального та водного господарства Австрії, viadonau, місто Відень, WWF Австрія, WWF Румунія, WWF Україна, WWF Болгарія, Revivo і MATE. ЄС забезпечує більшу частину фінансування через Програму LIFE.

риба дунай захист природи

Знак гривні
Знак гривні